Asli memur atanan adaylıkta işlediği fiil veya hal için verilen ceza sebebiyle görevine son verilir mi?

19/06/2013 00:35:00
Yazdır

Soru

2012 yılı Mayıs atamalarında aday memur olarak atandım. Görevime devam ederken bir vukuatım dolayısı ile hakkımda disiplin soruşturması açıldı. Disiplin soruşturmam devam ederken adaylığım kaldırıldı. Şimdi disiplin amiri disiplin cezası olarak kınama cezası verdi ve aday memurken bu fiili işlediğim için görevime son vermek istiyorlar. Yapılan işlem doğru mudur? Nolur yardım edin.

Cevap

Aday memurun 'Uyarma' cezası alması ve yaşanacaklar

Torba yasadan sonra, disiplin cezası alan aday memurun görevine son verilecek

657 sayılı Devlet memurları Kanunun"Adaylık devresi içinde göreve son verme" başlıklı 6111 sayılı Kanunla değişik 56 ıncı maddesinde "Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin her birinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmıyacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişkileri kesilir.
İlişkileri kesilenler ilgili kurumlarca derhal Devlet Personel Başkanlığına bildirilir."
hükmü yer alacaktır.
Devlet memurlarının atamaya yetkili amirleri genellikle kamum kurum ve kuruluşlarının kuruluş kanunları ile belirlenmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 124-136 maddelerinde disiplin hükümleri yer almaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125 inci maddesinde Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller sayılmış (tadat) bulunmaktadır. Mezkûr 125 inci madde de disiplin cezaları;
A) Uyarma,
B) Kınama,
C) Aylıktan kesme,
D) Kademe ilerlemesinin durdurulması,
E) Devlet memurluğundan çıkarma
olarak belirlenmiştir.
Mezkur Kanunu "Disiplin kurulları ve disiplin amirleri" başlıklı134 üncü maddesinde "Disiplin ve soruşturma işlerinde kanunlarla verilen görevleri yapmak üzere Kurum merkezinde bir Yüksek Disiplin Kurulu ile her ilde, bölge esasına göre çalışan kuruluşlarda bölge merkezinde ve kurum merkezinde ayrıca Milli Eğitim müdürlüklerinde birer Disiplin Kurulu bulunur.
Bu kurulların kuruluş, üyelerinin görev süresi, görüşme ve karar usulü, hangi memurlar hakkında karar verebilecekleri ve disiplin amirlerinin tayin ve tespitinde uygulanacak esaslar ile bunların yetki ve sorumlulukları gibi hususlar Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir."
hükmü bulunmaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişik 134 üncü maddesine dayanılarak 17/9/1982 tarih ve 8/5336 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Disiplin Kurulları Ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik 24/10/1982 tarih ve17848 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun "Uygulama" başlıklı 132 maddesinde "Disiplin cezaları verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder ve derhal uygulanır.
Aylıktan kesme cezası, cezanın veriliş tarihini takip eden aybaşında uygulanır.
Verilen disiplin cezaları üst disiplin amirine, Devlet memurluğundan çıkarma cezası ayrıca Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.
Aylıktan kesme cezası ile tecziye edilenler 5 yıl, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile tecziye edilenler 10 yıl boyunca daire başkanı kadrolarına, daire başkanı kadrosunun dengi ve daha üstü kadrolara, bölge ve il teşkilatlarının en üst yönetici kadrolarına, düzenleyici ve denetleyici kurumların başkanlık ve üyeliklerine, vali ve büyükelçi kadrolarına atanamazlar."
denilmektedir.
Söz konusu hüküm uyarınca disiplin cezası verildiği tarih itibariyle hüküm ifade eder hal ve fiili yapıldı zamana yürümez.
Yukarda yer verilen mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesi neticesinde; aday devlet memur iken işlediği fiil ve hal için yapılan disiplin soruşturması devam ederken 657 sayılı Kanunun 58 inci maddesi uyarınca asli memurluğa atanan memurun "kınama" cezası alması sebebiyle görevine son verilmesinin mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

Bu soru 14,888 defa okundu. 8 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam