Sözleşmeden Kadroya geçenler sınav ile öğretmen kadrosuna nakil olabilir mi?

01/08/2013 00:15:00
Yazdır

Soru

İlk öncelikle Allah'ın selamı üzerinize olsun. Bir soru sormak istiyorum sizlere. 2011 Temmuz ayında Diyanet işleri kurumuna Sözleşmeli (4/B) Din görevlisi yani cami hocası olarak atandım. Hala 4/B olarak görevimi devam ettirmekteyim. Başbakanımız 4/B 'lilere kadro müjdesi verdi fakat meclisten geçerken şu şekilde geçmiş sanırım.
Bu madde uyarınca memur kadrolarına atananların beş yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamayacak.
Benim sorum altı çizili cümle ile ilgili olacak. Ben İlahiyat mezunuyum ve formasyonum da olduğu için Din Kültürü öğretmenliği istiyorum. Rabbim nasip ederse ağustosta tercih yapacağım. Eğer ki gelen kadroyu kabul edip kadroya geçer isem başka kurum olan Milli Eğitime geçemez miyim? Çünkü altı çizili cümle 5 yıl başka kuruma nakli yapılamaz diye bir ibare var eğer Milli eğitime geçememe gibi bir şey varsa kadroyu kabul etmeyeceğim. Bana yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. İnşallah mailime ulaşabilirsiniz. Rabbim şimdiden razı olsun. Hayırlı günler.
Sayın memurlar net bu günlerde mecliste görüşmeleri halen devam eden torba kanununda sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi de var ancak daha önce yayınlamış olduğunuz haberde bu kanun kapsamında kadroya gecen sözleşmelilere 5 yıl kurumlar arası nakil yasağı var demişsiniz. Ben adalet bakanlığında yardımcı hizmetlerde 4B li olarak çalışmaktayım kadroya geçersem 2014te okulöncesi öğretmenliğinden mezun olup KPSS ile atansam bile öğretmenliğe geçemeyecek miyim? Bu konu birçok kişi için çok önem arz etmektedir. Yardımcı olabilirseniz teşekkür ederim

Cevap

Sözleşmeliye kadro genişleyerek kabul edildi

Kadroya geçecek belediye sözleşmelisi, 5 yıl boyunca nakil olamayacak

Torba yasada "Bu madde kapsamında memur kadrolarına atananların beş yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz." hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Devlet memurları Kanunun "Memurların bir kurumdan diğerine nakilleri" 74 üncü maddesinde " Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır.
Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları caizdir.
Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir."
hükmü bulunmaktadır.
Söz konusu hükümde memurun bir kurumdan diğerine nakli kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak aylık dereceleri ile yapılmaktadır.
657 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinde aday memurun naklinin yapılamayacağı amirdir. Devlet Personel Başkanlığı Sınavla atanılan görevlere kurumların muvafakatı ile atanmalarının mümkün olduğu yönünde görüş vermektedir.

Özel yarışma sınavını kazanan aday memurun naklinin yapılabileceği(DPB görüşü)

Ayrıca, KPSS ile yerleştirilenlerinde muvafakat ile geçebilecekleri yönünde DPB görüş tesis etmiş bulunmaktadır.

"18- Halen memur olarak çalışan kişi, KPSS tercih işlemleriyle başka bir kadroya yerleştiğinde, atama işlemleri nasıl olacaktır?
657 sayılı Kanunun, memurların bir kurumdan diğer bir kuruma naklinin düzenlendiği 74 üncü maddesinin birinci fıkrasında; "Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında kurumların muvafakati ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan bir kadroya nakilleri mümkündür." denilmektedir.
Mezkur Yönetmelikte 28/03/2005 tarihli ve 2005/8714 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan değişiklikle, merkezi yerleştirme sonucu (B) grubuna ait herhangi bir kadroya yerleştirilip ataması yapılanların, daha sonraki personel alımları için, yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamayacakları hükme bağlanarak, adayların aynı KPSS puanı ile birden fazla yerleşmelerine son verilmiştir.
Bu itibarla, halen Devlet memuru olarak çalışmakta olanların, yeni bir KPSS sonucunu kullanarak merkezi yerleştirme işlemlerine başvurmaları ve ÖSYM'ce yerleştirilmeleri halinde, halen çalıştıkları kurumun muvafakatiyle atamalarının yapılabilineceği değerlendirilmektedir."

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-Tasarıda Kadroya geçenlerin diğer kurumlara geçişleri nakilleri yasaklanmıştır.
2-Ancak bu yasaklamanın aday memurlarda olduğu gibi hiç bir sınava tabi tutulmadan 657 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi çerçevesinde geçmeyi anlamak daha doğru olur.
3-Bu çerçevede sınav sonucu öğretmen olarak yerleştirmeniz yapılması halinde kurumunuzun muvafakatı ile naklinizin yapılabileceği değerlendirilmektedir.
Belirtildiği üzere bu halde de kurumunuzun muvafakatı gerekmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam