KPSS ile atanan aday askere gitmesi sorun olur mu?

23/10/2014 12:09:00
Yazdır

Soru

Merhabalar kolay gelsin.
Haziran atamalarında sağlık bakanlığına atandım ve şuan aday memurum.
Sorum, aday memur iken askere gitsem bir sıkıntı yaşar mıyım?

Cevap

657 sayılı Devlet memurları Kanunun "Adaylığa kabul edilme" başlıklı 54 üncü maddesinde "Sınavlarda başarılı olanlardan Devlet memurluğuna girmek isteyenler başarı listesindeki sıraya ve 47 nci maddeye göre ilan edilen kadro sayısı kadar, kurumlarınca memur adayı olarak atanırlar.
Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz"
ve "Adayların yetiştirilmesi" başlıklı 55 inci maddesi "Aday olarak atanan memurların önce bütün memurların ortak vasıfları ile ilgili temel eğitime, bilahara sınıfları ile ilgili hazırlayıcı eğitime ve staja tabi tutulmaları ve Devlet memuru olarak atanabilmeleri için başarılı olmaları şarttır.
Temel eğitim ile hazırlayıcı eğitim aynı kurumda yapılır.
Eğitim süreleri, programları, değerlendirme esasları ve hangi kurumların sorumluluğunda yapılacağı ve diğer hususlar Başbakanlıkça hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir."
hükümleri yer almaktadır.

Bu hükme göre aday memurun alacağı eğitimler şu şekildedir:
1- Temel Eğitim,
2- Hazırlayıcı Eğitim,
3- Staj

657 sayılı Kanunun 55 inci maddesi hükümü uyarınca "Aday Memurların Yetiştirilmesine İlişkin Genel Yönetmelik" 21.02.1983 tarihli ve 83/6061 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuş olup, 27.06.1983 tarihli ve 18090 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Aday Memurların Yetiştirilmesine İlişkin Genel Yönetmeliğin 23 üncü maddesinde "Aday memurların askerlik hizmeti ile ilgili hususlar, 1111 sayılı Askerlik Kanununun 35 nci maddesi (E) ve (F) fıkraları göz önünde bulundurularak kurumlarınca belirlenir.
Aday memurların adaylık süresi içinde silah altına alınmaları durumunda tamamlanamayan eğitimleri terhislerinden sonra müracaatlarını takip eden durumlarına uygun ilk eğitim grubuna dahil edilerek tamamlattırılır."
hükmü yer almaktadır. Söz konusu hüküm uyarınca askere gidilebilmekte, ancak tamamlanamayan eğitimler daha sonra askerlik dönüşünde tamamlanabilmektedir.

- Askerlik hizmeti yapan aday memurun adaylık süresi askerlik süresi esas alınarak kısaltılamamaktadır.

-Adaylık devresinde silahaltına alınan devlet memurlarının askerlik dönüşü, adaylıkları ve eğitimleri, devam eder.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; muvazzaf askerlik hizmeti için askere alınan aday memurların memurlukları huşunda bir sorun çıkmaz. Adaylıkları askerlik dönüşü kaldığı yerden devam eder.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam