Halkbankasında çalışan eşin yanına nakil mümkün mü?

05/01/2015 00:09:00
Yazdır

Soru

İyi günler.
Ben tarım bakanlığı Ankara/Akyurt ilçesinde veteriner hekimim. Eşim Halkbank Genel Müdürlüğünde, Halkbank emeklilik sandığına tabi çalışan. SGK ya sigorta primi yatmıyor yani. Esim şuan başka ile herhangi bir şubeye gönderilecek. Ben eş durumu tayininden faydalanabiliyor muyum?
Gideceği yerde 3 yıl çalışmış olması gerekli mi?

Cevap

Memurların yer değiştirme yönetmeliği neler getiriyor?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun yer değiştirme suretiyle atanma başlıklı 72 ikinci maddesinde Kurumlarda yer değiştirme suretiyle atanmalar; hizmetlerin gereklerine, özelliklerine, Türkiye'nin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren iller gruplandırılarak tespit edilen bölgeler arasında adil ve dengeli bir sistem içinde yapılması öngörülmüştür.
Devlet her ikisi de memur olup yer değiştirme suretiyle ayrılan eşlere anılan 72 madde uyarınca;
1-Nakil,
2-Aylıklı izin,
3-Aylıksız izin

hakkı tanımıştır.

657 sayılı Kanunun 72 maddesinin son fıkrası hükmü gereğince 19/4/1983 tarih ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kuru Kararı ile karalaştırılan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik 25/6/1983 tarih ve 18088 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Mezkur Yönetmelikte;
"Hizmetin Gereği Olarak Yapılabilecek Yer Değiştirmeler"e ilişkin düzenlemelere 11 inci,
"Memurun İsteği Üzerine Yapılabilecek Yer Değiştirmeler"e 12 nci,
"Sağlık Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği"ne ilişkin 13 üncü,
"Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği"ne ilişkin 14 üncü,
"Can Güvenliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği"ne ilişkin 14 /A üncü maddesinde
düzenlemelere yer verilmiş bulunmaktadır.

Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin "Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği" başlıklı 12 üncü maddesinde "Aile birliği mazeretine dayanarak yer değişikliği memurun;
a) Kamu personeli olan eşinin, kurum içi yer değiştirme suretiyle atanma imkanının olmaması veya mevzuatı uyarınca eşin zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması durumunda bu kapsamdaki eşin bulunduğu yere,
b) Eşlerin her ikisinin de aynı kurumda çalışıyor olması halinde, kurumun daha fazla hizmet ihtiyacı duyduğu yere,
c) Eşlerin farklı kurumda çalışıyor olması halinde kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanmak suretiyle her iki kurumun da öncelikli hizmet ihtiyacının bulunduğu yere,
d) Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere,
e) Milletvekili, belediye başkanı, muhtar veya noter olan eşlerinin bulunduğu yere, atanması suretiyle yapılabilir.
Aile birliği mazeretine dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunan memur, eşinin kamu kurum ve kuruluşlarında kamu personeli olarak çalıştığına veya atanmayı talep ettiği yerde eşinin kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak halen çalıştığına ya da birinci fıkranın (e) bendinde sayılan görevlerde bulunduğuna ilişkin belgeyi kurumuna ibraz etmekle yükümlüdür. Ayrıca yer değiştirme başvurusuna, evlilik durumunu kanıtlayan belgenin de eklenmesi gerekir."
denilmektedir.

Diğer taraftan; 15/11/2000 tarihli ve 4603 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketinin anonim şirket statüsünde olduğu, bu Kanunda yer alan hükümler dışında 4389 sayılı Bankalar Kanunu ile genel hükümlere tabi olduğu, 233 ve 399 sayılı KHK'lerin Bankalar hakkında uygulanmayacağı, Geçici 1/3 maddesinde, bankalarda 31.12.2002 tarihinden sonra özel hukuk hükümlerine tabi olmayan personel çalıştırılamayacağı, 2/5 maddesinde ise Bankalarda 4857 sayılı İş Kanununa tabi olarak çalışanlarla Bankalar arasında çıkacak ihtilaflarda iş mahkemelerinin görevli olduğu hükme bağlanmıştır.

Halk bankasında çalışan personelin özel hukuk hükümlerine tabi olduğu ve haklarında 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerinin uygulanacağında ihtilaf bulunmamaktadır.

Devlet personel Başkanlığı; T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü; Halk Bankası Anonim Şirketi her ne kadar 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışına çıkarılarak, anonim şirket olarak kurulması ve ticaret siciline kaydedilmesi, çalışma konuları, amaçları, yönetim ve denetim organları ve diğer hususları belirleyen ana sözleşmesinin genel kurul kararı ile yürürlüğe girmesi belirtilmiş ise de; kuruluşu yönünden 217 sayılı KHK'nin 2 nci maddesinin (c) bendinde sayılan iktisadi devlet teşekkülü, sermayesinin yapısı ve oluşumu yönünden de (d) bendinde sayılan kamu fonu kullanan, özel kanunlarla veya bunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kuruluşu ve bu nitelikteki bankalar kapsamında değerlendirilebileceği yönünde görüş tesis etmiştir.

Yukarıda yer verilen mevzuat ve açıklamalar uyarınca; özel hukuk hükümlerine tabi personel istihdam eden Halk Bankası Anonim Şirketi 217 sayılı KHK'nin 2 nci maddesinin (d) bendinde sayılan kamu fonu kullanan, özel kanunlarla veya bunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kuruluşu ve bu nitelikteki bankalar kapsamında değerlendirildiği, eşi halk bankasında çalışan devlet memurunun Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin "Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği" başlıklı 12 üncü maddesi hükümlerinden faydalanmanızın mümkün bulunduğu değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam