Astsubayın itibari hizmet süresi emeklilik maaşını etkiler mi?

02/02/2015 11:17:00
Yazdır

Soru

Ben Astsubayım kurumum ilgili şubesi telefon ile iletişime geçildiğinde bu gibi sorulara cevap vermeden önce kişinin tesirli bir kişi olup olmadığına bakıyor ve bazen dilekçe ile müracaat et diyor bezende şifa yen cevap veriyor.

Dolayısıyla benim özlük haklarımı takip etmek gibi bir yükümlülüğünüz olmamasına rağmen karşılıksız verdiğiniz bilgilendirme hizmetinden dolayı sizlere teşekkür ederim.

Ben 1991 yılında Astsubay sınıf okuluna girdim.

30.08.1992 yılında Astsubay olarak mezun oldum.

yıpranma payı olarak yüksek yıpranma payına tabiyim (uçuş personeli) .

Hali hazırda çalışmaktayım.

4.7.1974 doğumluyum.

Müsaadenizle sizden öğrenmek istediklerimi sıralamak isterim;

Emekli olacağım tarih nedir.

Şimdi emekli olursam maaş alabilecek miyim.

Kazanmış olduğum ve kazanacağım yıpranma payı emeklilik tarihimi ne kadar etkiler.

Etkiliyor ise yıpranma 8 yılı geçemez konusu benim emekliliğime nasıl bir etki yapıyor.

Yeni gündeme gelen Emekli Sandığı 30 yılın üzerindeki hizmetlere tazminat veriyor haberleri benim durumumda bana avantaj sağlıyor mu.(Yıpranma payından dolayı bu 30 yılın fazlası için yıl kazanıla biliyor mu.)

Emekli sandığı için yapılan kesintinin arttırılması için bir baş vuru yapabilir miyim.

Askeri öğrenci iken bir kaza rüşt kararı almadım mezun olmadan önce reşit olduğumdan maaş almaya başladım.

Öğrenci olduğum yılın emekliliğime eklenme durumu var mı. Eklenmesi için benim bir müracaat yapmam gerekiyor mu.

Meslek lisesinde okur iken çıraklık yasası ile staj yaptım SSK kaydım var ve numaram var pirimde yatırıldı. Bu süre 2 yıl kadar var bu emekliliğe eklenir mi. İlk okulda pazarda çalıştım. Orta okulda dönercide ama bir kaydım yok.

İç güvenlik personeli için yapılacak yeni düzenleme Jandarma personeli için bir dezavantaj veya avantaj sağlar mı. (emeklilik ve benzeri özlük haklarında.)

Konu hakkında vereceğiniz tüm bilgilerden dolayı ve ilginizden dolayı teşekkür ederim.

Cevap

Muvazzaf askeri personelin emeklilik işlemleri, diğer devlet memurlarında olduğu gibi 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa göre yapılmaktadır.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununda yer alan emeklilik koşulları ile ilgili madde ifadelerinde, erkekler için 25 hizmet yılı ile birlikte yaş koşulunun da olması gerektiği kuralı bulunmaktadır.

Askeri personelin fiili hizmet süresi zammı, diğer söylemle yıpranma payları erken emeklilik şartlarını kazanmalarını sağlamaktadır.

Askeri personelden pilot olan ve olmayan Uçucu personel uçucu olarak geçirdikleri sure için fiili hizmet süresi zammı haricinde ayrıca 6 AY itibari hizmet müddetini kazanmaktadırlar.

Fiili Hizmet Süresi Zammı; Emeklilik Yaş, Emeklilik Hizmet, Emekli Aylık, Emekli İkramiye işlemlerinde etki eder.

İtibari Hizmet Süresi Zammı; Emeklilik Yaş, Emeklilik Hizmet, Emekli İkramiye işlemlerinde etki etmez. Sadece Hizmet Süresini artırarak Emekli Aylık oranını yükseltir.

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu şartlarına göre erkek memurların 25 hizmet yılını ve 5434 sayılı Kanunun geçici madde 205 de yer alan tabi oldukları yaşlarının tamamlamaları gerekecektir.

Geçici madde 205 e göre hesaplamalar, 8.9.1999 tarihinden önce sigortalı, devlet memurluğu hizmet süresi bulunanlar içindir. Bu tarihten önce hizmet süresi bulunmayanlar 25 hizmet yılı ve 60 yaş şartına tabi olmaktadırlar.

Açıklamalarımız Bağlamında Durumunuzun Değerlendirilmesi:

15 Haziran 2002 tarihindeki yaş grubunda esas alınacak süreniz (sadece fiili hizmet süresi zammınızı da katarak) ; 14 yıl 9 ay hesaplıyoruz

Yaş grubunuz; 5434 sayılı Kanun Geçici Madde 205 ( h ) bendi; "h) (Yeniden düzenleme: 23/5/2002-4759/5 md.) Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 7 tam yıldan fazla, 8 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 46, 9 yıl 6 aydan fazla, 11 tam yıl veya daha az kalan erkek iştirakçiler 50 yaşını,"

50 YAŞ GRUBUNA DAHİL OLMAKTASINIZ.

04.7.1974 doğum tarihinize göre 50 yaşınızı 4.7.2024 tarihinde tamamlıyor olmanıza ragmen, sadece fiili hizmet süresi zamlarınızın tamamının bu tarihten indirilme kuralı Geçici Madde 205 de olduğu için kesin emeklilik tarihiniz ortaya çıkacaktır. Bu hesaplamayı yapmanız gerekmektedir. Örnek: 5 yıl fiili hizmet süresi zammınız olursa emeklilik tarihiniz 4.7.2019 tarihi, 6 yıl olursa 4.7.2018 tarihi, 7 yıl olursa 4.7.2017 tarihi, azami sure 8 yıl olduğunda bu süre olursa 4.7.2016 tarihi gibi.

Sonuç Değerlendirmemiz:

- En erken emekliliğinizin 4.7.2019 tarihi olduğunu, 25 yıl hizmet tamam diye emekli olmak kuralı bulunmamaktadır. 25 yıl hizmet süreniz olduğunu değerlendirdiğimiz için görevinizden ayrıldığınızda en erken 4.7.2019 tarihine kadar maaş alamayacağınızı, bu tarihten sonra maaş ve ikramiye alabileceğinizi değerlendiriyoruz.

- Yıpranma paylarınız ister 30 yılın altındaki süreye tekabül etsin, ister 30 yıldan fazla süreye tekabül etsin bu sürelere emekli ikramiyesi alabileceğinizi değerlendirmekteyiz.

- Emekli Sandığına kesintiler kanunla tespit edildiğinden kişilerin bireysel emeklilik sistemine benzer kesinti artırmasını sağlayıcı bir kural bulunmamaktadır.

- 18 yaş altı süreler emeklilik mevzuatında dikkate alınmamaktadır.

- Staj süreleri emeklilik hizmetlerinden sayılmamaktadır.

- Emeklilik haklarının genel kuralları olduğu için bu konularda bir değişiklik olmayacağını değerlendirmekteyiz.

- Astsubayların azami olarak görev yapabilecekleri yaş haddi; 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 40 hükmündedir.

Yaş hadleri;

- Astsubay çavuşlar 43

-Astsubay üstçavuşlar 46

-Astsubay başçavuşlar 49

-Astsubay kıdemli başçavuşlar 55

Olmaktadır. Bu yaşlardan sonra görev yapamamaktadırlar.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam