Memurun öğretmenliğe naklinde 63 üncü madde uygulanabilir mi?

10/09/2015 00:01:00
Yazdır

Soru

Nakilde 62-63 üncü maddeler uygulanabilir mi?

Sorumun aciliyeti olduğu için yardımcı olursanız sevinirim;
Şuan bir kamu kurumanda memur olarak çalışmaktayım, 2014 Kurumlararası yer değiştirme suretiyle öğretmen olarak bir İL'e atamam yapıldı fakat özel nedenlerden başlayamadım 2015 öğretmen atamasında başvuru ekranında Son bir yıl içerisinde kadrolu atamanız olduğundan/ atamanız iptal edildiğinden başvuru hakkınız bulunmamaktadır, uyarısı bulunmaktadır. İptal sebebi olarak Klavuzun İ. maddesinde Göreve başlamayanlar hakkında yapılacak işlemler başlığı altında: "Öğretmen olarak ataması yapılanlardan yasal süre içinde göreve başlamayanların atamaları, 657 sayılı Kanunun 62 ve 63 üncü maddelerine göre iptal edilecektir. Bu durumda olanlar, atandıkları tarihten itibaren 1 (bir) yıl geçmeden öğretmenliğe yeniden atanmak üzere başvuramayacaktır." başvurular perşembe günü bitiyor sormak istediğim 63 maddede "Bir göreve ilk defa veya yeniden atananlardan 62 maddedeki süre içinde işe başlamayanların atanmaları iptal edilir ve bunlar 1 yıl süreyle Devlet memuru olarak istihdam edilemezler." şuan zaten devlet memuru olarak çalışmama devam etmekteyim iptal nedeni olarak 63 madde dayanak gösteriliyor burada yeniden atama ile yer değiştirme suretiyle atama farkı gözetilmemiş çünkü 63 maddenin devamında 1 yıl süreyle devlet memuru olarak istihdam edilemezler diyor bu durumda başvurma hakkım var mı yok mu yoksa yorumdan dolayı mağdur mu olacağız başvuru hakkım varsa lütfen gerekçeleriyle belirtirseniz süre dolmadan takip edeceğim yolu da belirtirseniz çok memnun olurum yardımlarınızdan dolayı şimdiden teşekkür ederim. selamlar....

Cevap

Bilindiği üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Memurların bir kurumdan diğerine nakilleri" başlıklı 74 üncü maddesinde "Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır.
Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları caizdir.
Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.
13/12/1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarla bu Kanuna tabi kurumlar arasındaki nakillerde de yukarıdaki hükümler uygulanır. Aynı kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarda çalışıp 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden, hizmete giriş dereceleri 36 ncı madde ile tespit edilen giriş derecelerinin üzerinde olanların ilk ilerleme ve yükselmeleri için kanuni bekleme sürelerine yukarıda yazılı dereceler arasındaki sürelere tekabül eden süre kadar ilave edilir."
hükmü yer almaktadır.

Kurumlararası nakil talebinde bulunan ancak vazgeçmek isteyen memur, ne yapmalı?

Söz konusu hüküm ile devlet memurlarının bir kurumdan diğerinin kadroları nakilleri kurumların muvafakati ile mümkün bulunmaktadır.

Mezkur 74 üncü maddenin son şeklinde Kişinin isteği yasal bir zorunluluk değildir.

Muvafakat verme yetkisi kimdedir?

Muvafakat verilmemesi nedeniyle açılan dava kazanılır mı?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "İşe başlamama halinde yapılacak işlem" başlıklı 63 üncü maddesinde "Bir göreve ilk defa veya yeniden atananlardan belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın 62 nci maddedeki süre içinde işe başlamayanların atanmaları iptal edilir ve bunlar 1 yıl süreyle Devlet memuru olarak istihdam edilemezler. Bunların belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler nedeniyle göreve başlamama hali iki ayı aştığı takdirde atama işlemi atamaya yetkili makamlarca iptal edilir.
Başka yerdeki bir göreve atananlardan 62 nci maddedeki süre içinde hareket ederek belli yol süresi sonunda yeni görevlerine başlamıyanlara, eski görevlerinden ayrılış ve yeni görevlerine başlayış tarihleri arasında aylık verilmemek şartı ile 10 günlük bir süre daha verilebilir. Belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın bu süre sonunda da yeni görevlerinde işe başlamıyanlar memuriyetten çekilmiş sayılırlar."
hükmü yer almaktadır.

Mezkur 63 üncü maddenin 1 inci fıkrası ilk defa veya yeniden memuriyete atanmaya ilişkindir.Memurun başka bir yere atanmasına kurumlar arası veya görev yeri değişikliğine ilişkin değildir. Bu fıkra ilk defa veya istifa sonrası dönüşlere ilişkin olduğu değerlendirilmektedir.

63 üncü 2 inci fıkrası ise memur olup nakille ilişkin olup kişi zaten memur olması sebebiyle ilgili müstafi sayılarak memuriyet ile ilişiği kesilmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-657 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinin 1inci fıkrasının ilk defa veya yeniden memuriyete atanmaya 2 nci fıkrasının memur olup nakille ilişkin olduğu düşünülmektedir.

2- Kurumlara arası öğretmen atamalarında yerleştirilen memurun MEB tarafından muvafakatı istenmeli, muvafakat üzerine ataması yapılıp kurumuna bildirilmeli, kurumda kişiye tebliğ etmeli ve ilişiğini kesmeli bunun üzerine kişi atandığı yere gidip başlamalı başlamazsa 657 sayılı Kanunun 63 maddesini 3 üncü fıkrası uyarınca müstafi sayılmalıdır.

3-kurumlar arası ataması yapılan öğretmen hakkında yukarıda belirtilen işlemler uygulanmaz ise memur hakkında uygulanacak bir cezai müeyyide bulunmamaktadır.

4-MEB' in elektronik müracaat modülünü bu sürede değiştirebileceğinizi düşünmüyorum. Durumunuz düzeltilmesi yönünde itiraz edin. Talebiniz karşılanmaz ise konuyu idariye yargıya götürmek mümkün.

5- Mahkeme karaları hakkında peşin fikir söylemek doğru olmaz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam