Hastalandığında 2,3 gün okula gidemeyen çocuk için refakat izni alınabilir mi?

11/04/2016 00:09:00
Yazdır

Soru

Karı koca ikisi de memurun olarak çalışanın çocuğu hastalandığında çocuk 2-3 gün okula gidemeyecek durumdaysa çocuğa anne ya da babadan biri refakatçi olarak evde bakabilir mi? yoksa yıllık izinden mi izin kullanması gerekiyor? 657 de prosedür nedir?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 105 inci maddesinin son fıkrasında "Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır." hükmü yer almaktadır.

Mezkur hükümde; refakat izninin, kimler için verileceği, hangi hallerde verileceği, ne kadar süre izin verileceği, iznin şartları taşıyanlara verilmesi zorunlu bir izin olduğu ve izin süresince de mali haklara dokunulmadan izin verileceği düzenlenmiş olup, ancak refakat izinin hastane veya evde kullanılması hususunda bir ayrıma yer verilmemiştir.

Mezkur 105 inci maddenin son fıkrasında;
-Bakmakla yükümlü olduğu anne, baba eş ve çocuklar için ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi,

-Bakmakla yükümlü olmamakla birlikte refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden biri için ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi,
gerekmektedir.

Söz konusu hükümde;
Memura kimler için refakat izini verileceği şu şekilde düzenlenmiştir:
1-Bakmakla yükümlü olduğu kişiler,
2-Bakmakla yükümlü olmamakla birlikte refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden biri için

Memura hangi hallerde Refakat izni verileceği ise şu şekilde düzenlenmiştir:
1-Ağır bir kaza geçirmesi
2-Tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde,
(Bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şarttır.)

Refakat izni ne kadar süre ile verilebilir.
1-Üç aya kadar izin verilir.
2-Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır.

Refakat izni takdire dayanır mı?
Refakat izni idarenin takdirine dayalı değildir. Şartlar oluşmuş olması halinde izin verilmesi zorunludur.

Refakat izni memur mali ve özlük kaybı olur mu?
Aylık ve özlük hakları korunarak, refakat izni kullanılmaktadır. Bir kaybı olmaz.

657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin 6 ncı fıkrası hükmü uyarınca, Devlet memurlarının hastalanmaları durumlarında verilecek raporların usule ve esaslarını düzenlemek üzere 22/8/2011 tarihli ve 2011/2226 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca "Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık Ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" 29/10/2011 tarihli ve 28099 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Anılan Yönetmeliğin "Refakat iznine ilişkin esaslar" başlıklı 10 uncu maddesinde "(1) Memurlara 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin son fıkrası uyarınca izin verilebilmesi için memurun;
a) Bakmakla yükümlü olduğu ana, baba, eş ve çocuklarından birinin,
b) Bakmakla yükümlü olmamakla birlikte refakat edilmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocuklarıyla kardeşlerinden birinin, ağır bir kaza geçirdiğinin veya tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunduğunun sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi zorunludur.
(2) Birinci fıkra çerçevesinde düzenlenecek ve refakat sebebiyle izin verilmesine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporunda; refakati gerektiren tıbbi sebepler, refakat edilmediği takdirde hayati tehlike bulunup bulunmadığı, sürekli ve yakın bakım gerekip gerekmediği, üç ayı geçmeyecek şekilde refakat süresi ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel nitelikler yer alır. Gerekli görülmesi halinde üç aylık süre aynı koşullarda bir katma kadar uzatılır.
(3) Aynı kişiyle ilgili olarak aynı dönemde birden fazla memur refakat izni kullanamaz.
(4) Aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi altı ayı geçemez.
(5) İzin süresi içinde refakati gerektiren durumun ortadan kalkması halinde memur iznin bitmesini beklemeksizin göreve başlar. Bu durumda veya izin süresinin bitiminde, göreve başlamayan memurlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terk etmiş sayılarak haklarında 657 sayılı Kanun ve özel kanunların ilgili hükümlerine göre işlem yapılır.
(6) Refakat izni kullanılırken memurun aylık ve özlük haklan korunur."
denilmektedir.

Devlet memurlarına aynı kişi ve aynı gerekçe için memuriyeti süresince (maksimum) en fazla (3+3) 6 ay refakat izni verilebilmektedir.

657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin son fıkrası hükmü uyarınca Refakat izni kullanan devlet memuruna 18 aya kadar aylıksız izin verilesi mümkün bulunmaktadır.

Devlet memurunun refakat izni kullandığı kişinin farklı bir hastalık veya durumu için refakat ve aylıksız izin kullanmasının mümkün bulunmaktadır.

Daha önce refakat izni kullanan Devlet memuruna farklı bir kişi için refakat ve aylıksız izin verilmesi mümkün bulunmaktadır.

Kamu Personeli Genel Tebliği (Seri No: 2)

Refakat izni verilebilmesi için, sağlık raporunda hangi hususlar yer almalıdır?

Refakat izni için alınacak sağlık raporunda memurun ismi yer almalı mı?

Aynı kişi için tekrar refakat izni kullanılabilir mi?

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

Hastalığı sebebiyle 2-3 gün okula gidemeyecek durumda olan çocuk için mezkur 105 inci maddenin son fıkrası hükmü kapsamında olmadığından refakat izni verilemeyeceği, memur anne ya da babadan birinin mazeret izni veya yıllık izin kullanmak suretiyle çocuğuna evde bakabileceği değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam