Kariyer uzmanlar, diğer uzmanlıklara naklen atanabilir mi?

20/11/2017 21:41:00
Yazdır

Soru

Merhabalar,

2013 yılında uzman yardımcısı olarak bir bakanlığa atandım. Uzman olduktan sonra herhangi bir bakanlığa yine kariyer uzmanı olarak naklen atanabilir miyim? 657 74 üncü madde çerçevesinde kurumumun muvafakat vermesi yeterli midir?

Teşekkürler

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 74. Maddesi:

"Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır."

657 sayılı Kanunun 2011 de gelen ek 41. Maddesinde:

"Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma Bakanlıklarının, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının ve Bakanlar Kurulunca belirlenen bakanlık bağlı kuruluşlarının merkez teşkilatları ile Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının merkez karargahlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdam edilebilir. Bakanlık bağlı kuruluşlarının merkez teşkilatlarında istihdam edilecek uzman ve uzman yardımcısı kadro unvanlarını tespit etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Uzman yardımcılığına atanabilmek için; 48 inci maddede sayılan şartlara ek olarak, yapılacak yarışma sınavında başarılı olma ve (...) en az dört yıllık lisans eğitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden veya bu bakanlıklar ve kurumlarca yürütülen kurumsal hizmet gerekleri çerçevesinde en az dört yıllık lisans eğitimi veren ve yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtiçindeki veya yurtdışındaki öğretim kurumlarından mezun olma şartı aranır.

Uzman yardımcıları mesleğe özel yarışma sınavı ile alınır. Uzman yardımcılığı giriş sınavı merkezi sınav sonuçlarına göre; yazılı ve sözlü sınav veya yalnızca sözlü sınavdan oluşur."

Ek 41. Maddeye göre kariyer uzmanlıklara sadece özel yarışma sınavı ile girilmektedir. Girişin nasıl olacağı ve sınav süreçleri de açıklanmıştır.

Ayrıca kariyer uzmanlıklar da birbirinden farklıdır. Kariyer uzman yardımcıları görev yapacakları kurumun hizmet gereklerine göre farklı puan türleri ve öğrenime göre seçilmektedir. Farklı eğitim, yardımcılık ve yeterlik konularından sorumlu olmaktadır. Yani her kurum kendi mevzuatına göre kariyer uzmanlarını yetiştirmektedir.

Sonuçta 74. Maddeyle karşılaştırıldığında özel hüküm sayılabilecek olan ek 41. maddede ve kurumların uzmanlık yönetmeliklerinde naklen atamaya imkan veren hüküm gözükmemektedir.

Ancak belirtmeliyiz ki kurumlar dönem dönem ihtiyaçları oldukça özel kanunlar çıkararak diğer kurumlardan naklen kariyer uzman alabilmektedir.

Özetlersek, özel bir kanun hükmü olmadıkça, özel yarışma sınavına girmeden diğer kariyer uzmanlıklara naklen atanamayacağınızı düşünüyoruz.

Bu soru 12,686 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam