Soruşturma sonucunda ili değişen memur eski görev yerine dönebilir mi?

04/01/2018 10:55:00
Yazdır

Soru

Merhaba, öncelikle sitenizde birçok konuya açıklık getirdiğiniz için teşekkür ederim. İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak taşrada çalışan bir memur soruşturma sonucunda il dışı tayin ile nakil olduktan sonra, tekrar ilk çalıştığı yere tayinini isteyebilir mi, yoksa tayininin çıkarıldığı yerden başka bir yere gidemez mi? Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

Cevap

Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 11. Maddesi:

"Haklarında adli veya idari bir soruşturma yapılmış ve bu soruşturma sonucunda o yerde kalmasında sakınca görülmüş olan memurun hizmet bölgelerindeki ve/veya hizmet alanlarındaki zorunlu çalışma sürelerini tamamlamadan ve yer değiştirme suretiyle atanma dönemi beklenmeksizin hizmetin gereği olarak yer değiştirme suretiyle ataması yapılabilir. Hizmet gereği yer değişikliği yapılan memurun ayrıldığı hizmet bölgesindeki eksik hizmetleri aynı hizmet bölgesi içindeki başka bir hizmet alanında tamamlattırılır. Memurun görev yaptığı hizmet bölgesinde ihtiyaç bulunmaması halinde diğer hizmet bölgelerine de ataması yapılabilir. Bu şekilde ataması yapılan memurun ayrıldığı hizmet bölgesindeki eksik hizmetleri daha sonra tamamlattırılır.

Hizmet gereği başka bir hizmet alanına veya bölgesine atanan memurlar, kurumların özel yönetmeliklerinde belirlenecek istisnalar dışında ayrıldığı hizmet alanına yeniden atanamaz. "

Yönetmeliğin bu maddesinin son cümlesine göre, hizmet gereği başka bir hizmet alanına veya bölgesine atanan memurlar, kurumların özel yönetmeliklerinde belirlenecek istisnalar dışında ayrıldığı hizmet alanına yeniden atanamıyordu.

Ancak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca son cümlenin yürürlüğü durdurulmuştur.

İçişleri Bakanlığı Personeli Yer Değiştirme ve Atama Yönetmeliğinin 20. Maddesi:

"Memurun isteği üzerine sağlık, aile birliği, can güvenliği mazeretlerine veya engellilik durumuna bağlı yer değişikliği talepleri ya da hizmetin gereği olarak yapılabilecek yer değiştirmeler ile bölge hizmetinden sayılacak ve sayılmayacak süreler hususlarında ve bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan diğer hallerde; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır."

Hizmet gereği başka bir hizmet alanına veya bölgesine atanan memurların, (özel yönetmeliklerinde belirlenecek istisnalar dışında) ayrıldığı hizmet alanına yeniden atanmasına Danıştay kararı sonrasında engel gözükmüyor. İçişleri Bakanlığı açısından bu konuda istisna bulunmadığı anlaşılıyor.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam