KİT sözleşmeliyim 657 ye tabi değil miyim?

12/04/2018 20:56:00
Yazdır

Soru

MERHABA ARKADAŞLAR İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM.

ÖNCELİKLE BU GÜZEL SİTEYİ KURUP BENİM GİBİ BİNLERCE İNSANDAN HER GÜN DUA ALIYORSUNUZ BAŞARILARINIZ HEP DAİMİ OLSUN İNŞ. GELELİM SORUMA. BEN BİR KİTE KPSS İLE ATANMIŞ 18.08.2014 YILINDA GÖREVE BAŞLAMIŞ MAKİNE MÜHENDİSİYİM. GÖREVE BAŞLADIĞIMDA GEÇMİŞ ÇALIŞMALARIMIN BELGELERİNİ VEREREK HİZMET BİRLEŞTİRMEM YAPILMIŞTI VE GEÇMİŞ ÇALIŞMALARIMLA İKİ KADEME İLERLEMESİ ALMIŞTIM. TA Kİ 2018 MART AYINI BODROMU AÇINCAYA KADAR, 2018 MART AYI BODROMU AÇTIĞIMDA İKİ KADEME İLERLEMEM GERİ ALINMIŞ SEBEBİNİ PERSONEL ŞUBEDEKİ SORDUĞUMUZDA İSE BİZE SGK DAN UYARI GELDİĞİNİ ONUN İÇİN YAPILDIĞINI SÖYLEDİLER.NEYMİŞ BU UYARI DİYE ARAŞTIRMAYA BAŞLAYINCA KARŞIMIZA '' http://www.sgkrehberi.com/haber/63331/2008-den-sonra-memur-olanlarin-hizmet-birlestirmede-maasinda-azalma-olurmu.html '' BÖYLE BİR ŞEY ÇIKTI. BU YAZIYA GÖRE 2008 DEN İŞE BAŞLAYANLARIN ÇALIŞMALARI BİRLEŞTİRİLMEYECEK SEBEBİDE 5510 HİZMET BİRLEŞTİRMESİNE DAİR BİR DURUMUN BELİRTİLMEMESİNDEN DOLAYI DENİLİYOR.LAKİN BİZ 399 TABİ ÇALIŞTIĞIMIZ İÇİN ; 399 DA İSE DERECE KADEME İLERLEMSİ HİZMET BİRLEŞTİRMESİ BULUNMADIĞI İÇİN 399 KHK NNIN 58. MADDESİ GEREĞİ 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNA TABİ DEĞİLMİYİZ İLK SORUM? İKİNCİ SORUM İSE 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA HİZMET BİRLEŞTİRİLME MADDE 36 C-1 BENDİ VE AYRICA DPB NU KONUDA Kİ GÖRÜŞÜNE GÖREDE BAŞTA YAPTIKLARI GİBİ HİZMETİMİZİN BİRLEŞMESİ LAZIM DEĞİL Mİ? BİZLERİ BU KONUDA AYDINLATIRSANIZ BİLGİ VERİRSENİZ ÇOK MUTLU EDERSENİZ KURUMDA BENİM DURUMUMDA BİRÇOK KİŞİ VAR VE HEPİMİZ BU DURUMDAN DOLAYI NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ. BİZE BU KONUDA BİLGİ VERİP YOL GÖSTERİRSENİZ ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ. İYİ ÇALIŞMALAR.

Cevap

399 sayılı KHKnin 3. Maddesi:

"a) Teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda hizmetler memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler eliyle gördürülür.

b) Teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda, devlet tarafından tahsis edilen kamu sermayesinin karlı, verimli ve ekonominin kurallarına uygun bir şekilde kullanılmasında bulunduğu teşkilat, hiyerarşik kademe ve görev unvanı itibariyle kuruluşunun karlılık ve verimliliğini doğrudan doğruya etkileyebilecek karar alma, alınan kararları uygulatma ve uygulamayı denetleme yetkisi verilmiş asli ve sürekli görevler genel idare esaslarına göre yürütülür. Teşebbüs ve bağlı ortaklıkların genel idare esaslarına göre yürütülmesi gereken asli ve sürekli görevleri; genel müdür, genel müdür yardımcısı, teftiş kurulu başkanı, kurul ve daire başkanları, müessese, bölge, fabrika, işletme ve şube müdürleri, müfettiş ve müfettiş yardımcıları ile ekli 1 sayılı cetvelde kadro ünvanları gösterilen diğer personel eliyle gördürülür.

Bunlar hakkında bu Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen hükümler dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır.

c) (b) bendi dışında kalan sözleşmeli personel, teşebbüs ve bağlı ortaklıkların genel idare esasları dışında yürüttükleri hizmetlerinde bu Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen hukuki esaslar çerçevesinde akdedilecek bir sözleşme ile çalıştırılan ve işçi statüsünde olmayan personeldir. (Bunlar bu Kanun Hükmünde Kararnamede sözleşmeli personel olarak geçecektir.) Sözleşmeli personel işin niteliğine göre yılın veya günün belirli sürelerini kapsamak üzere kısmi zamanlı da istihdam edilebilir."

399 sayılı KHKnin 58. Maddesi:

"Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda uygulanması sırasında birliği sağlamak ve doğacak tereddütleri gidermekle Devlet Personel Başkanlığı yetkili ve görevlidir.

Sözleşmeli personele ilişkin olarak bu Kanun Hükmünde Kararnamede hüküm bulunmayan hallerde, Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınmak kaydıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümleri uygulanır."

399 sözleşmeli personel 657 sayılı Kanuna tabi değil. Ama 399 sayılı KHKda hüküm yoksa DPB görüşüyle 657 uygulanıyor.

657 sayılı Kanunun 36. Maddesi memurların kazanılmış aylık derecelerindeki derece kademe ilerlemeleriyle ilgili. Ancak 399 sözleşmeli personelin kazanılmış aylık derecesi bulunmuyor. Bu nedenle 399 sayılı KHKnin 58. maddesiyle sözleşmeli personele 657 sayılı Kanunun 36. Maddesinin uygulanamayacağını düşünüyoruz.

399 sözleşmelilerin sadece emeklilik dereceleri bulunuyor. Buradaki ilerlemeler de emeklilik mevzuatına göre oluyor. Sorunuzdaki hizmet birleştirmesi de emeklilik mevzuatıyla ilgili.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam