Aday memurum sözleşmeliye geçeceğim

16/04/2018 22:22:00
Yazdır

Soru

Merhabalar,

Aday memur olarak 6 aydır çalışıyorum.. Kit 'lere geçmek istiyorum.. Bu durumda kurumdan izin almam gerekir mi ? Yada istifa etmem mi gerekir ? Aday memurken istifa etmenin cezası ne kadar yada ? biraz fazla soru sordum galiba.. Umarım sıkmadım sizi..

İlginiz ve alakanız için şimdiden teşşekür ederim

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 54. Maddesi:

Sınavlarda başarılı olanlardan Devlet memurluğuna girmek isteyenler başarı listesindeki sıraya ve 47 nci maddeye göre ilan edilen kadro sayısı kadar, kurumlarınca memur adayı olarak atanırlar. Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz.

657 sayılı Kanunun 94. Maddesi:

"Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır. Çekilmek istiyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir. Olağanüstü mazeretle çekilenler, üstüne haber vermek şartiyle bir ay kaydına tabi değildirler."

657 sayılı Kanunun 96. Maddesi:

" Olağanüstü hal, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki Devlet memurları, çekilme istekleri kabul edilmedikçe veya yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakamazlar."

657 sayılı Kanunun 97. Maddesi:

"Memurlardan mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere;

A) 94 üncü maddenin 2 nci ve 3 üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden,

B) Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94 üncü maddenin 2 nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,

C) 95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden,

D) 96 ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette,

Devlet memurluğuna alınamazlar."

Kurumlar arasında muvafakatle geçiş memurluktan memurluğa geçişte oluyor, memurken sözleşmeliye geçişinizin istifa ederek mümkün olabileceğini düşünüyoruz.

Aday memurken istifanın ayrı bir cezası bulunmuyor, sonucu memurluktan istifa etmek gibi oluyor. Yani usulüne uygun şekilde istifada 6 ay boyunca memur olma engeli bulunuyor.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam