Disiplin cezasına itiraz etmedim, 60 gün geçtikten sonra dava açabilir miyim?

12/11/2018 08:05:00
Yazdır

Soru

İyi günler. Öncelikle sizlere iyi çalışmalar dilerim. Benim sorum disiplin cezası alan devlet memuru aldığı displin cezasına itatiraz etme süresi 60 gün içerisinde itirazda bulunmadığı taktirde kişi aynı disiplin cezası için idare mahkemesine başvurabilirmi? Bulunabilirse nasıl bir yol izlemeli. Saygılarımla tekrardan iyi çalışmalar dilerim..

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 135. Maddesi:

"Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı disiplin kuruluna, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı yüksek disiplin kuruluna itiraz edilebilir.

İtirazda süre, kararın ilgiliye tebliği tarihinden itibaren yedi gündür. Süresi içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları kesinleşir.

İtiraz mercileri, itiraz dilekçesi ile karar ve eklerinin kendilerine intikalinden itibaren otuz gün içinde kararlarını vermek zorundadır.

İtirazın kabulü halinde, disiplin amirleri kararı gözden geçirerek verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilirler.

Disiplin cezalarına karşı idari yargı yoluna başvurulabilir."

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu

"Madde 7 - 1. Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.

2. Bu süreler;

a) İdari uyuşmazlıklarda; yazılı bildirimin yapıldığı,

Tarihi izleyen günden başlar."

Memurlar disiplin cezalarına tebliğden itibaren 7 gün içinde itiraz edebiliyor. Bu süre sonunda ceza kesinleşiyor ve dava açma süresi başlıyor.

Dava açma süresi 60 gün olduğundan bu süre geçtikten sonra dava açma imkanı bulunmuyor.

Bu soru 9,403 defa okundu. 3 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam