Görevden uzaklaştırılmış memura giyim yardımı verilir mi?

21/01/2019 08:23:00
Yazdır

Soru

Açıkta bulunan memura giyim yardımı verilir mi?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu:

"Madde 141 - Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu gibiler bu Kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler.

143 üncü maddede sayılan durumların gerçekleşmesi halinde, bunların aylıklarının kesilmiş olan üçte biri kendilerine ödenir ve görevden uzakta geçirdikleri süre, derecelerindeki kademe ilerlemesinde ve bu sürenin derece yükselmesi için gerekli en az bekleme süresini aşan kısmı, üst dereceye yükselmeleri halinde, bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir.

KISIM - VI: Sosyal Haklar ve Yardımlar

Giyecek yardımı:

Madde 211 - Devlet memurlarından hangilerinin ne şekilde giyecek yardımından faydalanacakları Maliye Bakanlığı ile Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının birlikte hazırlıyacakları bir yönetmelik ile tesbit olunur."

Giyecek yardımı memurların sosyal hak ve yardımlarındandır.

Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliği:

"Madde 7 - Emeklilik, ölüm, istifa, sicilen emekli, memuriyetten ihraç v.s. gibi bir nedenle görevinden ayrılanlar veya çıkarılanlar veya bu Yönetmelik uyarınca giyim eşyası verilmesi gerekmeyen bir göreve nakledilenlerden, giyim eşyaları veya bedelleri geri alınmaz.

Madde 13 - a) Giyim eşyaları verildiği maksada uygun olarak ve görev yapılırken kullanılır. Verilen giyim eşyasının iyi kullanılması zorunludur. Bu eşyanın tamiri ve bakımı kullanana aittir."

Kanunda, görevden uzaklaştırılan memurların sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam edeceği belirtildiğinden, bu durumdaki memurlara yönetmelik kapsamındalar ise giyim yardımı yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

Ancak, Yönetmeliğe göre giyim eşyalarının verildiği maksada uygun olarak ve görev yapılırken kullanılması gerektiğinden görevden uzaklaştırılmış memurların giyim yardımı olarak verilen eşyayı açıktayken kullanmalarının doğru olmayacağını da belirtelim.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam