2008 Nisan'da 6 günlük çalışma varsa, engelli memur hangi kanuna tabi olur?

19/07/2019 00:12:00
Yazdır

Soru

Merhaba

2008 yılı 30 nisan 5 mayıs arasında 6 gün ssk çalışma sürem var. 27.04.2012 tarihinden bu yana da zabıt katibi olarak görev yapmaktayım. 18 mart 2019 yılında engelli kadrosuna geçtim ve vergi indirimi aldım. Yüzde 42 rapor oranım. Erken emekli olma tarihim nedir acaba 5434e göre mi yoksa 5510 göre mi erken emekli olabilirim. 2008 yılındaki sigortanın bana süre yönünden faydası var mıdır?

Şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar..

Cevap

Durumunuzu değerlendirmemiz;

5434 sayılı Kanun kapsamında yaş ve hizmet hariç malullük, emeklilik aylık hesabı gibi durumlardan yararlanılabilmesi için mutlara 2008 yılı Ekim ayından önce memurluk kapsamında hizmet süresinin olması gerekir.

2008 yılı Ekim ayından önceki işçilik veya esnaflık süreleri sadece bu tarihten sonra göreve giren memurun emeklilik yaş ve emeklilik hizmet süresinin tespitinde kullanılır.

2008 yılı Ekim ayından sonra ilk defa memur olanların engelliliklerinden dolayı sosyal güvenlik haklarında 5510 sayılı Kanun kurallarına bakılır.

Engellilikten dolayı bir aylık ifadesi bulunmaz, engellilikten dolayı aylık kapsamına girildiğinde yaşlılık aylığı olarak aylık tutarları ödenir.

Engellilikten dolayı aylıkta emeklilik yaş grubu aranmaz, sadece sigortalılık süresi ve hizmet süresinin tamamlanıp tamamlanmadığına bakılır.

Engellilikten emekli olmayı isteyenlerin mutlaka bu talepte bulundukları tarihte memur olarak çalışıyor olmaları gereklidir.

Memurun, memurluktan önce işçilik esnaflık süreleri varsa bu süreler yukarıda belirtilen hem sigortalılık süresinde hem de prim ödeme gün sayılarında dikkate alınır.

Engellilik oran durumun son tespit yeri Sosyal Güvenlik Sağlık Kuruludur.

Göreve girmeden önce malul sayılmayı gerektiren durumlar varsa memurlar malulen emekli olamazlar. Çalışmaya başladıktan sonraki engellilik oranlarına bakılarak malulen emekli olabilirler.

Çalışmaya başlamadan önce malul sayılmayı (yani en az % 60 oranında rahatsızlığı olursa) gerektiren hastalığı veya engelliliği bulunursa, bu durumda malullük aylığından yararlanamaz, Ancak en az 15 yıldan beri sigortalılığı olur ve bu süre içerisinde de 3960 gün Sosyal Güvenlik primleri yatırılarak hizmet kazanılırsa yaşlılık aylığı bağlanır.

Şayet, Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca memurun çalışmaya başladıktan sonra çalışma gücündeki kayıp oranının;

- % 50 ila % 59 arasında olduğu kararı verilen memurların, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

- % 40 ila % 49 arasında olduğu kararı verilen memurlar için ise, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,

Primi olan hizmet olduğunda yaşlılık aylığı bağlanır.

Açıklamalarımız bağlamında durumunuzu değerlendirmemiz;

2008 yılındaki sigortalılığınızın size sigortalılık süresinin başlangıcı açısından faydası olur.

5434 değil, 5510 sayılı Kanun kapsamında durumunuz incelenir, yaşlılık aylığında kazançlara göre aylık belirlenir.

Engellilik oranınızın % 42 olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca da onaylandığında;

30/04/2008 + 18 = 30/04/2026 tarihi sigortalılık sürenizi dolduracağınız tarih olur. Bu tarihte 4680 gün primli hizmetiniz de olduğunda/çalışmaya devam ettiğinde olacağından, engellilikten dolayı aylık bağlanabileceğini değerlendirmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam