Şehir dışı göreve giden müdür, elektronik imza da atabiliyorsa, vekalet bırakmak zorunda mıdır?

10/08/2019 13:47:00
Yazdır

Soru

Merhabalar, ben bir kamu kurumunda yöneticiyim. Evraklarımızı bilgisayarımıza ve cep telefonlarımıza kurduğumuz uygulamalar ile elektronik olarak imzalayabiliyorum.

Şehir dışına göreve gittiğimde vekalet vermek istemiyorum. Zira evraklarımı zaten uzakta da olsa imzalayabiliyorum. Bu mümkün müdür? Yani vekalet vermeden şehir dışında iken evraklarımı imzalayabilir miyim?

Cevap

CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 86. maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekildedir.

"Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir."

Geçici bir görevle şehir dışında bulunduğunuz dönemde eğer vekil atanmış ise vekil asilin sahip olduğu tüm yetkilere sahip olduğundan işlem yapmanız hukuken mümkün değildir. Ancak vekalet vermeden şehir dışında olduğunuz dönemde evraklarınızı imzalamanız mümkündür. Geçici olarak şehir dışında bulunduğunuz süre ve yerine getirdiğiniz kamu hizmetlerinin gerekleri nedeniyle üst amirinizden bir "Olur" almanız yararınıza olacaktır. Örneğin "iki günü geçmeyen şehir dışı görevlendirilmelerinde vekalet verilmesine gerek olmadığı" şeklinde bir olur almanız ileride karşılaşabileceğiniz olumsuzluklara karşı fayda sağlayacaktır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam