Nakil talebini genel müdürlüğe iletmeyen il müdürü hakkına ne yapılabilir?

05/07/2005 00:00:00
Yazdır

Soru

Tarım Bakanlığında Veteriner Hekim (memur)olarak çalışıyorum. Eşim Öğretmen, zorunlu hizmete tabi değil, ben eş durumundan tayin istedim ancak il müdürlüğü tayin isteğimi personel genel müdürlüğüne göndermiyor, yaklaşık bir aydır bekletiyor. Böyle bir yetkileri var mı? Yasal haklarım nelerdir. Cevap verebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler iyi çalışmalar.

Özet: Devlet memurunun müracaatı talebi yerine getirmeyecek makam ne kadar süre bekletebilir Bu hükme uymayan idareci hakkında ne yapılabilir.

Cevap

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet memurları Kanunun genel haklar kapsamında sayılan müracaat, şikayet ve dava hakkı 21 inci madde de "Devlet memurları kurumlarıyla ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat; amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet ve dava açma hakkına sahiptirler.
Müracaat ve şikayetler söz veya yazı ile en yakın amirden başlayarak silsile yolu ile şikayet edilen amirler atlanarak yapılır.
Müracaat ve şikayetler incelenerek en kısa zamanda ilgiliye bildirilir. Müracaat ve şikayetlerle ilgili esas ve usuller Başbakanlıkça hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.
" şeklinde düzenlenmiştir. Anılan Maddenin son fıkrası hükmü uyarınca Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik 28.11.1982 tarihli ve 8/5743 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuş olup,12.01.1983 tarihli ve 17926 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmeliğin 11 inci maddesinde Devlet memurları kurumları ile ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat hakkına sahip oldukları belirtildikten sonra karar mercii başlıklı 12 inci maddesinde "Müracaatlar hakkında karar verme yetkisi, kurumların çalışma usul ve esaslarını belirleyen Kanun, Tüzük ve Yönetmelikler ile müracaat konusunu çözümlemeye yetkili kılınan mercilere aittir.
Müracaatı kabul eden ancak sorunu çözümleme yetkisi bulunmayan amirler bunları silsile yolu ile birinci fıkrada belirtilen mercilere 3 gün içinde intikal ettirilir.
Toplu müracaat yasağı, şekil, yapılacak işlemler, süre, itiraz, müracaat edenin sorumluluğu konularında uygulanacak hükümler."
denilmektedir.

Ayrıca, anılan Yönetmeliğin şikayete ilişkin usul ve esaslar 13 üncü madde hükmü gereğince Devlet Memurlarının yapacakları müracaatlar hakkında da geçerli olduğu hüküm altına alınmıştır. Amirlerin sorumlulukları başlıklı 14 üncü maddesinde ise "Bu Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yapılmış bulunan şikayet ve müracaatlar hakkında Yönetmelikte öngörülen görevlerini zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirmeyen amirlere durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 125 nci maddesinde sayılan disiplin cezalarından birisi verilir." denilmektedir.

Bu itibarla, Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapmış olduğunuz müracaatınızı karar merci olmayan amirin 3 gün içerisinde karar verecek mercie iletmesi gerekir. Anılan yönetmeliğe aykırı hareket eden amiri Bu Yönetmelik hükümlerine uyarak şikayet edilen amir atlanmak suretiyle şikayet ederek Yönetmeliğin14 üncü maddesinin uygulanmasını isteme hakkınız bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam