KİT'lerde çalışan sözleşmeli personelin yıllık izni nasıl hesaplanır?

25/08/2005 00:00:00
Yazdır

Soru

1996 senesinde askerliğimi yedek subay yaparak devlet memurluğu ile tanıştım. Askerlik sonrasında 1997 senesinden 1998 kasım ayına kadar SSK'lı idim. Yeniden 1998 kasımında sözleşmeli (399) oldum. Şu anda bordromda kıdemim 9 yıl görünüyor. Bu arada SSK çalışmışlıklarımın da 3/4 ü sayıldı diye biliyorum.
Konunun özüne geleyim. 10 yılını dolduran kamu personeli (memur,sözleşmeli v.b. hangisi için geçerli tam bilmiyorum) artık 20 gün yerine 30 gün izin kullanır diye bir kural var. Ben 399'luyum. Bu haktan asıl şartlarda yararlanırım. Hizmet birleştirmelerimi yaptım. Bu birleşmeler sonrasındaki toplamlar mı 10 yıl etmeli yoksa SSK'lı günler buna dahil değil sadece yedek subay askerlik ve kamu hizmetler toplamı mı 10 yılı aşmalı? Bu konu sanıyorum herkesi ilgilendiriyordur. İlgilerinize teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

Cevap

399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin yıllık izin başlıklı 21 inci maddesinde "Sözleşmeli personelden hizmeti 10 yıla kadar olanlara (10 yıl dahil) yılda 20 gün, 10 yıldan fazla olanlara yılda 30 gün ücretli izin verilir. Yıllık izin verilmesine esas hizmetin tesbitinde kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süreleri ile askerlik hizmeti gözönüne alınır. Bu şekilde hizmet süresi bir yıldan az olanlar ile kısmi zamanlı istihdam edilenlerden bir yıldan az süreli sözleşme yapılanlara (yıl içinde memur statüsünden sözleşmeli statüye geçirilenler hariç) yıllık izin verilmez.
Yıllık izinler, teşebbüs veya bağlı ortaklığın uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Bir sözleşme döneminde kullanılmayan izinlerin müteakip sözleşme döneminde kullanılması mümkün değildir.
" ve 58 inci maddesinin 2 nci fıkrasında "Sözleşmeli personele ilişkin olarak bu Kanun Hükmünde Kararnamede hüküm bulunmayan hallerde, Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınmak kaydıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümleri uygulanır." hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla, 399 sayılı Kanun hükmünde Kararnamede yılık izin sürelerinde değerlendirilecek hizmetler "Yıllık izin verilmesine esas hizmetin tesbitinde kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süreleri ile askerlik hizmeti gözönüne alınır." olarak belirlendiğinden özel sektörde SSK'lı olarak geçen hizmet süresinin yıllık izin süresinin hesabında değerlendirilmesine imkan bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam