5 yıl nakil yasağı bu yıl doluyor başka kuruma nasıl geçerim?

06/02/2018 21:50:00
Yazdır

Soru

Belediyesi'nde yaklaşık 5 yıldır memur (şuanda kademe/derece 2'nin 3'ü) olarak çalışmaktayım. Sözleşmeli personel olarak çalışmaktayken 2013 yılında verilen hakla memur olarak atandım. Söz konusu atama şartları arasında 5 yıl ayrılamaz ibaresi olduğu için kurumumda çalışmaya devam ettim. Bu yıl bu süre dolduğu için artık kendi mesleğim olan arkeolog olarak çalışmak istiyorum. Bu konuda nasıl bir yol izlemem gerek, nasıl bir dilekçe ile nereye başvurmalıyım

Cevap

2/8/2013 tarihinde yürürlüğe giren 6495 sayılı Kanunla sözleşmeli personel 90 gün içerisinde memur kadrolarına geçirilmiş, kadroya geçen personele 5 yıl süreyle başka kurumlara nakil yasağı getirilmişti.

6495 sayılı Kanunun 9. Maddesi:

"Bu madde kapsamında memur kadrolarına atananların beş yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz."

Ancak bu 5 yıllık süre toplu sözleşmede mahalli idareler arasındaki geçişlerde 2 yıla düşürülmüştü. Yani 2015 yılından itibaren mahalli idareler arasındaki memur nakillerinde bu yasak bulunmamaktaydı.

Kadroya geçenlerin kurum değiştirmesini engelleyen bu hükmün süresi bu sene içerisinde tamamen dolacak. Süre dolduktan sonra memurların diğer kamu kurumlarına geçişleri genel hükümlere göre mümkün olabilecek.

Bu konuda genel hükümler 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 74. Maddesidir:

"Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür."

74. maddenin ifade ettiği kurumlar arası nakil işlemini sıralayacak olursak:

1-Memur geçmek istediği kuruma müracaat etmesi,

2-Memurun müracaat ettiği kurumun memurun hizmetine ihtiyaç duyması, almak istemesi, nakil hususunda muvafık olması,

3-Memuru naklen almak isteyen kurumun çalıştığı kurumdan muvafakatinin istenmesi,

4-Memurun çalıştığı kurumun memurun naklini uygun görmesi halinde muvafakat vermesi, naklinin isteyen kuruma yapılmasının mümkün olduğunu bildirmesi,

5-Memuru naklen almak isteyen kurum muvafakat üzerine memurun atamasını yapmak suretiyle çalıştığı kuruma göndermesi,

6-Memurun çalıştığı kuruma gelen atama yazısının memura tebliğ edilmesi ve işliğinin kesilmesi,

7-Kurumlar farklı yerlerde ise 15 aynı yerde ise ertesi gün yeni kurumda (iş yerinde) görev başlanılması,

olarak sıralanabilir.

Sorunuza göre atanmayı talep ettiğiniz kuruma naklen atanmak istediğinizi belirterek dilekçeyle başvurmanız gerektiğini düşünüyoruz.

Ancak belirtmeliyiz ki, kurumunuzun naklinize muvafakat verip vermemekte, talep ettiğiniz kurumun da sizi atayıp atamama konusunda takdir yetkisi bulunuyor.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam