Mesai saatleri dışında yapılan eğitim öğretim için ek ders verilir mi?

22/11/2005 10:23:00
Yazdır

Soru

BURDUR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNDEN GARİP BİR SEMİNER UYGULAMASI

Burdur İlinde idareci olarak görev yapmakta olan bir öğretmenim. Burdur Milli Eğitim Müdürlüğünün garip, bir o kadar da kanunsuz olan bir uygulamasından sizlere bahsetmek istiyorum.İl Milli Eğitim Müdürlüğünün okullara gönderdiği 10 kasım 2005 tarih ve 311/14123 sayılı Gelecek İçin Eğitim Semineri konulu bir yazı aynen aşağıdaki gibidir. "Milli Eğitim Bakanlığı Hizmetiçi Eğitim dairesi Başkanlığının 26/02/2005 tarih ve 612 sayılı 2004/18 nolu genelgesi gereğince …………… İlköğretim Okulu öğretmenlerine 14-28 Kasım 2005 tarihleri arasında kendi okullarında 17.00-21.50 saatleri arasında "Gelecek için Eğitim Semineri" düzenlenmesi ile ilgili Valilik Makamının 09/11/2005 tarih ve 14070 sayılı oluru ile program örneği yazımız ekinde gönderilmiştir. Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim."
"Adı geçen Valilik Olurunda 14-28 /Kasım 2005 tarihleri arasında kendi okullarında 2'şer haftalık toplam 60'ar saatlik Gelecek İçin Eğitim Semineri düzenlenmesi ,………..,………, ……….. 'ın eğitim görevlisi olarak görevlendirilmeleri Müdürlüğümüzce uygun görülmüştür.Makamlarınızca da uygun görülmesi takdirde "Gelecek için Eğitim Seminerinin ekli programa göre düzenlenmesini, eğitim görevlileri ve seminere katılan personelin seminer süresince görevli sayılmasını , eğitim görevlilerinin ek ders ücretlerinin "Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve yöneticilerin Ders ve Ek Ders saatlerine ilişkin esaslar"'ın hizmet içi eğitim faaliyetini içeren 7. Maddesine göre ……….. Harcama programına göre ödenmesini olurlarınıza ara ederim." denilmektedir.

Hiçbir öğretmen seminere katılmaktan dolayı rahatsızlık duymayacağı gibi, seminerlerin faydasından da şüphe duymamaktadır. Ancak sorun olan konu; seminerin yapılacağı saatlere ilişkindir. Yukarıdaki yazıya dikkat edildiğinde seminerin 17.00-21.50 saatleri arasında yapılacağı görülecektir.
Şimdi Burdur İl Milli Eğitim Müdürüne soruyorum:
1-Sizin için devlet memurlarının çalışma saatleri hiçbir anlam ifade etmiyor mu ?
2- Akşama kadar ders görevini yerine getiren öğretmenin ilgili saatlerde bu seminere katılması halinde yeterince dinlenemeyeceği, dolayısı ile bunun bir gün sonraki eğitimi olumsuz etkileyeceğinin acaba farkında mısınız?
3-Bu saatlerde verilen seminerden ne kadar verim beklemektesiniz?
4-Devlet Memurları Kanununun ilgili maddesinde fazla çalışma karşılığında memurlara her 8 saat için 1 gün izin verilir denilmektedir. 60 saat seminere katılacak olan öğretmenlere 7 gün izin vermeyi veya ücret ödemeyi düşünüyor musunuz?
5-Yoksa ben yaptım oldu mantığı ile mi hareket ediyorsunuz.
Teşekkür ediyor, bütün öğretmen arkadaşlara saygılarımı sunuyorum.

Cevap

Bu uygulama mesai saatleri dışında yapılabilir. Ancak, bir şartla... Bu da ek ders karşılığı ödeme verilmesi halinde

Burdur Milli Eğitim Müdürlüğü derslerin aksamaması için semineri mesai saatleri dışın kaydırmıştır, bu yerinde bir uygulamadır. Fakat seminere katılan öğretmenlere ek ders ödenmesi gerekmektedir bu konuda daha önce verilen mahkeme kararı aşağıdadır.

T.C.
SİVAS
İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2004/655
KARAR NO : 2004/1161

DAVACI_______: Ahmet ŞEKER adına Türk Eğitim Sendikası
VEKİLİ_______ : Av. Hamdi AKIN Şenyurt sitesi kat:1 No: 112 SİVAS
DAVALI________: Sivas Valiliği

İSTEMİN ÖZETİ___: Reşat Şemsettin sirer ilköğretim okulu öğretmeni olan davacı, mesai saatleri dışında bilgisayar ve Internet kursunda görevlendirme karşılığı ek ders ücreti ödenmesi talebiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin 29.4.2004 tarih ve 264 sayılı Milli Eğitim Müdürlüğü işleminin iptali ile geçmişe yönelik tüm ek ders ücretlerinin yasal faizi ile birlikte ödenmesi istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ_____: kurslarda görev yapan eğitim görevlileri dışındaki kursiyerlere mevzuat hükümleri uyarınca ücret ödenmesinin mümkün bulunmadığı tesis edilen işlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Sivas İdare mahkemesince gereği görüşüldü:

Dava öğretmen olan davacının göreviyle ilgili katıldığı bilgisayar ve Internet kursuna ilişkin kendisine ek ders ücreti ödenmesi amacıyla yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali ile
ek ders ücretinin yasal faiziyle birlikte tazmini istemiyle açılmıştır.

657 sayılı devlet memurları kanununun 176. maddesi ile 439 sayılı milli eğitim bakanlığına bağlı yüksek orta ve ilköğretim öğretmenlerinin haftalık ek ders saatleri ve ek ders ücretleri hakkında kanunda ek ders ücreti düzenlenmiş, buna paralel bir düzenleme olan ve 98/12120 sayılı bakanlar kurulu kararı ekindeki milli eğitim bakanlığı öğretmen ve yöneticilerinin ders ve ek ders saatlerine ilişkin esasların 21/c-2 maddesindeki her türlü eğitsel gezi, konferans, kurs ve seminerlerde görevlendirilenlerin bir yılda 6 ayı geçmemek üzere bu görevleri süresince aylık karşılığı ek ders, ders niteliğinde yönetim ve ders dışı hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacakları hükme bağlanmıştır.

Aktarılan düzenlemede görevlendirme biçimi ve bu etkinliğin gerçekleştirildiği dönem açısından herhangi bir ayrıma gidilmediği açıktır.

Dosyanın incelenmesinden öğretmen olan davcının 1-28 nisan tarihlerinde bilgisayar ve Internet kursuna katıldığı bu etkinlik dolayısıyla talep ettiği ek ders ücretlerinin ise, ek ders ücretlerine ilişkin esasların 7. maddesinde kursiyerlere ek ders ücreti ödenmesine ilişkin bir hüküm bulunmadığı gerekçe gösterilerek reddedildiği anlaşılmaktadır.

Yürürlükteki mevzuat kapsamında mahkememizce yapılan değerlendirmede kurs çalışmasına katılan ve ek ders ücretine hak kazanan davacının başvurusunun anılan gerekçeyle reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Dolayısıyla davacının katıldığı kursa ilişkin ek ders ücretinin yasal faizi ile birlikte tazmini gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle,dava konusu işlemin İPTALİNE, Ek ders ücretinin idareye başvuru tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile birlikte davalı idarece tazminine , Aşağıda dökümü yapılan 69.250.000 lira yargılama gideri ile 200.000.000-lira vekalet ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, istemi halinde artan posta ücretinin davacıya iadesine karanın tebliğini izleyen 30gün içinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere 21.10.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

BAŞKAN ÜYE ÜYE
EKREM ÖZÜBEK EGEMEN S. MAY KAMBER ÜNAL
33817 37751 37851

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam