İşçi statüsündeki bir müdür, memurun sicil amiri olabilir mi?

23/07/2008 00:42:00
Yazdır

Soru

sayın hocam, Belediyede işçi statüsünde görev yapan bir müdür, 657 sayılı devlet memurları kanununa tabi olarak çalışan bir memurun sicil amiri olabilir mi? memur performanslarını doldurabilir mi? memur dan savunma alıp cezai müeyyide uygulayabilir mi? Burada memurun tavrı ne olmalıdır.
Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür eder. Çalışmalarınızda basarılar dilerim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Disiplin amiri ve disiplin cezaları" başlıklı 124 üncü maddesinde "Disiplin amirleri; kurumların kuruluş ve görev özellikleri dikkate alınarak Devlet Personel Başkanlığı'nın görüşüne dayanılarak özel yönetmeliklerinde tayin ve tesbit edilecek amirlerdir.
Kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile kanunların, tüzüklerin ve yönetmeliklerin Devlet memuru olarak emrettiği ödevleri yurt içinde veya dışında yerine getirmeyenlere, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre 125 inci maddede sıralanan disiplin cezalarından birisi verilir."hükmü yer almaktadır.

Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller 57 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125 inci maddesinde sayılmıştır.

Anılan madde de disiplin cezaları;
1-Uyarma,
2-Kınama,
3-Aylıktan kesme,
4-Kademe ilerlemesinin durdurulması
5- Devlet memurluğundan çıkarma
olarak belirtilmiştir.

Mezkur 657 sayılı Kanunun 124 üncü maddesi hükmü uyarınca 17/9/1982 tarih ve 8/5336 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile karalaştırılan "Disiplin Kurulları Ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik" 24/10/1982 tarih ve 17848 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Anılan Yönetmeliğin "Disiplin amirlerinin tayin ve tespitine Dair esaslar" 16 maddesinin 1 inci fıkrasında "Disiplin amirleri, bu maddede belirtilen esaslara uyulmak ve Devlet Personel Başkanlığının görüşüne dayanılmak suretiyle, kurumların kuruluş ve görev özelliklerine göre hazırlayarak yürürlüğe koyacakları özel yönetmelikler ile tespit edilir." hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi hükmü uyarınca işçiler hakkında 657 sayılı Kanunun hükümleri uygulanmamaktadır.

Anayasanın "VI. Egemenlik" başlıklı 6 ncı maddesinde "Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir.
Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır.
Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz."denilmektedir.

Yukarda yer verilen açıklamalar uyarınca;

1-Devlet memurlarının disiplin amirleri Kurumlarının usulüne uygun olarak yürürlüğe koyacakları disiplin yönetmelikleri ile belirlenir.

2-Memurların disiplin amirleri memurlardan belirlenir.

3-Memurların sicil amirleri de, disiplin amirleri gibi devlet memurlarından belirlenir.

4-Yetkisi bulunmayan kişilerin devlet memurları hakkında disiplin cezası vermeleri kanuni değildir.

5-mevzuata göre kanunsuz işlemin iptali yönünde öncelikle idareye baş vurmanızı önermekteyiz.

6-Anayasanın 125 inci maddesi 1 inci fıkrası "İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır."hükmü uyarınca mevzuata açıkça aykırı olan idari işlemi yargı yolu iptal ettirmeniz mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam