Doğum sonrası göreve başlayan ve 4 ay çalışacak 399'a tabi personele, kaç gün yıllık izin verilir?

15/12/2008 22:21:00
Yazdır

Soru

Eşim PTT de sözleşmeli olarak çalışmaktadır.(sanırım 399' a Tabi) 2008 yılı içinde doğum yaptığı için 7 ay izin aldı. Ücretsiz izin bitiminde göreve başladıktan bir süre sonra yıllık izne ayrılmak istedi. Fakat kurum kendisinin (15 Yıllık ) 30 gün yıllık iznini kullanamayacağını, 7 ay ücretsiz izinde olup fiilen 5 ay çalışmış olduğunu bunun karşılığında 13 gün yıllık izin kullanacağını söyledi. Buna karşılık PTT Genel Müdürlüğü bilgi edinme dairesi başkanlığına attığım mesajın cevabı olarak;

"İlgi: sayılı, başvurunuz.
Anayasanın Çalışma Şartları ve Dinlenme Hakkı Başlıklı 50.maddesinde; "...Dinlenmek, çalışanların hakkıdır. Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir" denilmektedir.
Yürürlükteki mevzuata göre; personele bir yıllık fiilen çalışmasının karşılığı hizmet durumuna göre 20-30 gün yıllık izin verilmektedir. Eşinizin 2008 yılı içerisinde 7 ay süre ile aylıksız izin kullandığı ve bu süre zarfında fiilen görevinde bulunmadığı, görevde bulunacağı 5 aylık çalışması karşılığı bu süreye isabet eden yıllık izin kullanması gerekmektedir. Bu nedenle, eşinizin 13 gün yıllık izin hakkı olup, …….. PTT Başmüdürlüğünün yaptığı uygulamada yanlışlık bulunmamaktadır.
Bilgilerinize rica ederim. "
diye bir cevap geldi. Sizden uygulamanın doğru olup olmadığı eşimin kaç gün izin kullanacağı hakkında detaylı bir bilgi gönderirseniz, ona göre itirazımı yapacağım. İlginize şimdiden teşekkür ederim.

Cevap

399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin 21 inci maddesinde; "Sözleşmeli personelden hizmeti 10 yıla kadar olanlara (10 yıl dahil) yılda 20 gün, 10 yıldan fazla olanlara yılda 30 gün ücretli izin verilir. Yıllık izin verilmesine esas hizmetin tesbitinde kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süreleri ile askerlik hizmeti göz önüne alınır. Bu şekilde hizmet süresi bir yıldan az olanlar ile kısmi zamanlı istihdam edilenlerden bir yıldan az süreli sözleşme yapılanlara (yıl içinde memur statüsünden sözleşmeli statüye geçirilenler hariç) yıllık izin verilmez.
Yıllık izinler, teşebbüs veya bağlı ortaklığın uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Bir sözleşme döneminde kullanılmayan izinlerin müteakip sözleşme döneminde kullanılması mümkün değildir."
hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hüküm uyarınca;

1- Kamu kurum ve kuruluşlarında hangi statüde olursa olun geçen fiili hizmetleri ve askerlik hizmeti hizmet süresi dahil edilmektedir.

2- Hizmet süresi 10 (dahil) yıldan az olanlar 20 gün, 10yıldan fazla olanlara ise 30 gün izin verilmektedir.

3- İdareye yalnız iznin kullanım zamanını belirleme yetkisi tanınmıştır.

4- Sözleşmeli personel, ihtiyacına göre, yıllık iznini toptan veya kısım kısım kullanma hakkı bulunmaktadır. İznin süresini belirleme yetkisi sözleşmeli personele tanınmıştır.

5- Sözleşmeli personelin yıllık iznini daha sonraki yıllara aktarma hakkı bulunmamaktadır.

6- İlk defa atamalar hariç olmak üzere sözleşme dönemi 01/01/…..-31/12/….. tarihleri arasında yapılmaktadır.

7- Sözleşmeli personele verilecek yıllık izinin çalıştığı dönemle sınırlı olacağına ilişkin bir düzenlemeye rastlanılmamıştır.

Devlet Personel Başkanlığı, ilk defa açıktan alınan sözleşmeli personelin 6 aylık sözleşme süresinin bitiminde 399 sayılı KHK 21 inci maddesi uyarınca belirtilen hizmet süresi olması halinde yıllık izin verilebileceğini belirtmiştir.

Yıllık izin kullanılması

8- Hizmet yılının doldurulmasını müteakip yıllık izin sözleşme dönemi olan takvim yılı ile sınırlı olarak kullanılmaktadır.

Belirtilen açıklamalar uyarınca aylıksız izin dönüşü sözleşme dönemi için kullanacağı yıllık izni çalıştığı dönemle sınırlayan bir düzenleme bulunmamakta olup, kurum tarafından size verilen cevabın uygun olmadığını düşünüyoruz.

399'a tabi personelin başarı ücreti ve yıllık izni

İstifa eden memurların istifa sonrası dönüşlerinde yıllık izin kullanabilecekleri yönündeki mütalaası için bakınız

İstifa sonrası yıllık izin

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam