399'a tabi güvenlik görevlisi yeni sağlık raporu alamazsa, işten atılır mı?

12/08/2010 12:01:00
Yazdır

Soru

DHMİ. de 2001 yılından beri 399 a 2 sayılı cetvele tabi koruma ve güvenlik memuru olarak çalışmaktayım. Değiştirilen özel güvenlik yasasına (5188) göre her 5 yılda tekrardan eğitim atış arşiv araştırması ve silahlı özel güvenlik olur ibareli sağlık raporu istenmektedir. Benimde kulağımdaki rahatsızlıktan dolayı sağlık raporum olumsuz. Sn. genel müdürümüz sağlık raporları olumsuz olanların sözleşmelerini fesh edip emekliye ayıracağını söylüyor. Böyle bir şey yapabilir mi eğer yaparsa nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir. saygılarımla arz ederim.

Cevap


399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin "Sözleşmenin Feshi ve Sona Ermesi" başlıklı 45 inci maddesinde "Teşebbüs veya bağlı ortaklıklarda çalışan sözleşmeli personelin sözleşmesi aşağıdaki hallerde feshedilir:
a) İzinsiz veya kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın kesintisiz 5 gün veya bir sözleşme dönemi içinde kesintili 10 gün göreve gelmemek,
b) İşe alınma şartlarından herhangi birini taşımadığının anlaşılması veya bu şartlardan birinin sonradan kaybedilmesi,
c) Görev veya görev yerinin değişmesi halinde belirlenen süre içinde mücbir bir sebep olmaksızın yeni görevine başlamamak,
d) Bu Kanun Hükmünde Kararname ile sözleşme hükümlerine aykırı davranışlarda bulunmak,
e) Sicil ve başarı değerlendirmeleri birbirini izleyen iki sözleşme döneminde (D) düzeyinde olmak,
İstek, yaş haddi, malüllük veya sicil sebeplerinden biri ile emekliye ayrılma hallerinde sözleşme sona erer."hükmüne yer verilemektedir.

Mezkur Kanunun Hükmünde Kararnamenin "İşe Alınacaklarda Aranılacak Şartlar" başlıklı 7 inci maddesinde "Sözleşmeli olarak işe alınacak personelin;
a) Kamu haklarından mahrum bulunmamaları,
b) 18 yaşını tamamlamış olmaları,
c) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamaları,
d) Görevlerini yapmalarına engel olabilecek akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü olmamaları,
e) En az ortaokul mezunu olmaları,
gerekir.
Ancak, ortaokul mezunları arasından personel temininin mümkün olamaması halinde ilkokul mezunlarının da istihdamı mümkündür.
Sözleşmeli statüde çalıştırılacak personelde aranılacak diğer özel şartlar teşebbüs veya bağlı ortaklık yönetim kurullarınca çıkarılacak bir yönetmelikle tespit olunur."denilmektedir.

10/06/2004 tarihli ve 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun "Özel güvenlik görevlilerinde aranacak şartlar" başlıklı 10 uncu maddesinde "Özel güvenlik görevlilerinde aşağıdaki şartlar aranır:
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
b) Silahsız olarak görev yapacaklar için en az sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul; silahlı olarak görev yapacaklar için en az lise veya dengi okul mezunu olmak.
c) 18 yaşını doldurmuş olmak.
d) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, kamunun sağlığına karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya fuhuş suçlarından mahkûm olmamak.
e) (Mülga: 23/1/2008 - 5728/578 md.)
f) Görevin yapılmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı ile özürlü bulunmamak.
g) 14 üncü maddede belirtilen özel güvenlik temel eğitimini başarıyla tamamlamış olmak."hükmü bulunmaktadır.


Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca;
1- Sözleşmenin Feshi ve Sona Ermesi 399 sayılı Kanun Hükmünde kararnamede sayılmış bulunmaktadır.
2-Sözleşmeli personel olmak için aranan şartlar 399 sayılı Kanun Hükmünde kararnamenin 7 inci maddesinde belirlenmiştir.
3- Özel güvenlik görevlilerinde aranacak şartlar da 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda hüküm altına alınmış bulunmaktadır.
4- Bize göre, 399 sayılı KHK'da yer alan işe alınacaklarda aranan şartlar kadro unvanına ilişkin olmayıp, sözleşmeli statüsüne ilişkindir. Bu da şu anlama gelmektedir. Her ne kadar, sağlık raporu dolaysıyla koruma ve güvenlik hizmeti yapamıyorsanız da, KİT Yönetim Kurulunun unvanınızı değiştirerek, işe devamınızı sağlaması mümkündür. İdarenin işe alım şartlarını "kadro unvanına" şeklinde anlaması da mümkündür. Bu halde yapabileceğiniz tek şey dava açmaktır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam