Araştırma görevlisi, derse girmezse ne olur?

06/09/2011 23:22:00
Yazdır

Soru

ben de arş gör dr um. Maalesef hocam, gecen dönem bir Ögr.Gör sinin uygulamasına bile girmek zorunda bıraktılar. Bu nedenler fikrinizi almak istedim. Dr sini 4 sene almış bir kişiyim ben bu dönem laboratuarlar dışındaki derslere girmeyeceğimi söylesem ne yapabilirler. Evli olmasam şimdiye istifa eder başka bir üniversiteye gidebilirdim fakat eşimin işi her şehirde olmadığı için yerimden oynayamıyorum. Cevap verirseniz çok sevinirim.

Cevap

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun değişik 3?üncü maddesinde, öğretim elemanları, yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, okutmanlar ile öğretim yardımcılarıdır diye tanımlanmış, öğretim üyeleri (Profesör, doçent, yardımcı doçent), öğretim görevlisi ve okutmanlarının; ders vermek, dersleri okutmak ve uygulama yapmakla yükümlü öğretim elemanları olduğu ifade olunmuştur.

Aynı maddenin (B) bendinde, ?öğretim yardımcıları; yükseköğretim kurumlarında, belirli süreler için görevlendirilen, araştırma görevlileri, uzmanlar, çeviriciler ve eğitim-öğretim planlamacılarıdır.? Hükmü öngörülmüş, değişik 33?üncü maddesinde ise araştırma görevlileri araştırma inceleme ve deneylerde yardımcı olmak üzere atanan kişiler olduğu açık bir şekilde yazılmaktadır.

Sayıştay?ın 870 sayılı İlamının 1?inci maddesiyle öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve okutmanlar sınıfına girmeyip ayrı bir sınıf oluşturan ve 2914 sayılı Kanunun 11?inci maddesinde görev unvanları yazılı öğretim elemanları arasında yer almayan araştırma görevlilerine ek ders sınav ücretinin ödenmesinin mümkün olmadığı gerekçesiyle tazmin hükmü verilmiştir. Bu yönde Sayıştay?ın verdiği birçok emsal karar bulunmaktadır.

Sorunuza dönecek olursak yasal orak sizi ders vermeye zorlayamazlar. Derse girmediğinizde ise, yazınızdan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 33/a maddesine göre mi? 50/d maddesine göre mi? Atandığınız anlaşılmamakla birlikte. 50/d maddesine göre atandıysanız. Doktora programını tamamlayana kadar zaten görevinize son veremezler. Doktora programı bittiğinde, ise size atanmanız için yeni kadro istemeyebilirler, yâda sizin kadronuzu Lisansüstü eğitime tabi olmayan 33/a maddesine göre araştırma görevlisi kadrosuna geçirmeyebilirler. Eğer kadronuz 33/a maddesine göre ise bir yıllık atanma süreniz bittiğinde, sürenizi uzatmamak için haklı tutarlı yasal dayanakları göstererek sürenizi uzatmayabilirler. Bu durumda yargı yoluna giderek hakkınızı alabileceğinizi değerlendirmekteyiz.

Bu soru 20,900 defa okundu. 6 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam