399'a tabi personel için fazla çalışma nasıl hesaplanır?

07/03/2012 22:52:00
Yazdır

Soru

Merhaba
Ben DHMİ bünyesinde 399 sayılı KHK'nin 2 sayılı cetveline tabi sözleşmeli personel olarak çalışmaktayım. 24 -48 Nöbetli olarak çalışıyorum. Bizim fazla mesaimiz hesaplanırken farklı farklı uygulamalarla karşılaşıyoruz. Her havalimanı hesaplamayı farklı yapıyor. Kimi fazla mesaiyi aylık hesaplıyor. Kimi haftalık hesaplıyor. Aylık hesaplayanlar Nöbetli çalışma saatimizi bir aylık normal çalışan memurun çalışma saatinden düşerek hesaplıyor. Bundan dolayı mesai ödemelerinde çok fark oluyor. Ay içerisinde 5 nöbet tutup 2 nöbet tutmasan o ayın mesaisi komple gidiyor. Bu işin doğrusu nedir nasıl hesaplanır bu konuda bizi detaylı olarak aydınlatırsanız bilgilendirirseniz sevinirim. İyi çalışmalar.

Cevap

Kamu İktisadi teşebbüsünde sözleşmeli statüde çalışan personele çalışma saatlerine hakkında 399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin çalışma saatleri Başlıklı 20 inci maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir:

"Sözleşmeli personelin, haftalık çalışma süresi 40 saattir. İş ve işyerinin çalışma şartları dikkate alınarak tatil ve çalışma günleri, günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerdeki çalışma şekillerinin tespitine teşebbüs veya bağlı ortaklıkların yönetim kurulları yetkilidir."

Mezkur hükümde;
1-Haftalık çalışma süresinin 40 saat olduğu belirtilmiştir.
2- İş ve işyerinin çalışma şartları dikkate alınarak;
a) Tatil ve çalışma günleri,
b) Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri,
c) Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerdeki çalışma şekillerinin,
tespitine Teşebbüs veya bağlı ortaklıkların yönetim kurullarının yetkili olduğu belirtilmektedir.

Diğer taraftan, anılan Kararnamenin "Fazla Çalışma ve Diğer Ödemeler" başlıklı 30 uncu maddesinde "Sözleşmeli personele;
a) Zorunlu ve istisnai hallere münhasır olmak üzere, normal çalışma saatleri dışında veya tatil günlerinde yaptırılacak fazla çalışmalar karşılığında bütçe kanunlarında belirlenen miktarlarda saat başı fazla çalışma ücreti ödenir. Ancak aylık olarak, fazla çalıştırma yaptırılacak personel sayısı kurumun sözleşmeli personel sayısının% 5'ini; personel başına ödenecek fazla çalışma ücreti toplamı da ilgililerin temel ücretlerinin % 15'ini geçemez.
Mal ve hizmet üretiminde darboğaz yaratılmaması bakımından kritik görevlerde bulunan sözleşmeli personel için, teşebbüs veya bağlı ortaklığın teklifi, Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü ve ilgili Bakanın onayı ile toplam fazla çalışma süresi belirtilmek suretiyle% 5 oranının üzerinde de fazla çalışma yaptırılabilir." hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm uyarınca 399 sayılı KHK tabii sözleşmeli personelin;

1-Haftalık çalışma süresi 40 saattir.

2-Fazla çalışma saatinden bahsedebilmek için haftalık 40 saatin üzerinde çalışma yapılması gerekmektedir. Fazla çalışmanın aylık veya haftalık hesaplanmasının fazla çalışma süresini etkilemesi mümkün değildir.

3-Fazla çalışma yapan sözleşmeli personele 399 sayılı KHK nin mezkur 30 uncu maddesi çerçevesinde ücret ödenmesi mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam