2011 yılında tebliğ edilmesi gereken postaları, 2012 yılında aide olarak düşen PTT personeline ne ceza verilir?

11/03/2012 21:09:00
Yazdır

Soru

Ben PTT merkezimizde 2011 yılına ait henüz yapılmayan tebligatların tebliğ edilmediği halde Şubat ayı ortalarında İADE olarak düşümlerinin yapıldığını ve bu yöntemle sistemde açık gözüken tebligatların yapılmış gibi gösterilmiş olduğunu tespit ettim. Bunu yapan memur ne gibi bir ceza alır?

Bu olaya savcılık mı bakar?

Cevaplarınızı bekliyorum.

Cevap

399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin “Disiplin Cezaları” başlıklı 44 üncü maddesinde; "Teşebbüs veya bağlı ortaklıklardaki hizmetlerin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacıyla sözleşmeli personelin görevleri ile ilgili kusurlu hareketleri, iş yerinde veya dışında teşebbüs ve bağlı ortaklıkla ilgili mevzuata aykırı davranışları nedeniyle kademe ilerlemesinin durdurulması hariç verilmesi gereken disiplin cezaları ile disiplin cezası vermeye yetkili merciler ve disiplin kurulları hakkında bu Kanun Hükmünde Kararnamede hüküm bulunmayan hallerde teşebbüs veya bağlı ortaklık memurlarının tabi olduğu hükümler uygulanır. Ancak, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiiller için sözleşme ücretinden kesme cezası, aylıktan kesme cezası esaslarına göre uygulanır." Hükmü bulunmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125 inci maddesinde Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller sayılmış (tadat) bulunmaktadır.

Mezkur 125 inci madde de disiplin cezaları;

A) Uyarma,

B) Kınama,

C) Aylıktan kesme,

D) Kademe ilerlemesinin durdurulması,

E) Devlet memurluğundan çıkarma olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan;11/02/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanununda kanunu tatbik ve mükellef olanlara ilişkin olarak cezai müeyyideler düzenlenmiş bulunmaktadır. Tebligat Kanununa aykırı hareket eden sözleşmeli personel veya devlet memurları hakkında cezai müeyyidelere yer verilmiştir.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;

1-Sözleşmeli personel Hakkında anılan 44 üncü madde hükmündeki istisnalar dışında 399 sayılı KHK tabi I sayılı cetvele tabi memurlar ve II sayılı Cetvele tabii sözleşmeli personel hakkında 657 sayılı Devlet memurları Kanunun 125 inci maddesinde düzenlenen disiplin cezalarının uygulanması gerekmektedir

2-399 sayılı Kanuna tabi Sözleşmeli personelin 7201 sayılı Tebligat Kanuna muhalif hareketlerde bulunması halinde haklarında 399 sayılı KHK nin ve 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesi hükmü uyarınca disiplin cezası verilmesi gerektiği gibi 7201 sayılı Tebligat Kanunun hükümleri uyarınca haklarında ayrıca ceza kovuşturması da yapılması gerekir.

3-Söz konusu isnat çok ciddi olup ispat edilmesi mümkün ise ceza kovuşturması için savcılığa, disiplin soruşturması için ise ilgili disiplin amirine müracaat edilmesi gerekmektedir.

7201 SAYILI TEBLİGAT KANUNUN, ÜÇÜNCÜ BAP CEZAİ HÜKÜMLER

Kanunu tatbik ile mükellef olanların işliyecekleri suçlar:

Madde 52 –Bu Kanunun tatbikinde vazifeli bulunan memur ve hizmetliler ile mahalle, köy muhtar ve ihtiyar heyeti ve meclisi azaları işledikleri suçlar ile kendilerine karşı işlenen suçlardan dolayı, Türk Ceza Kanununun kamu görevlisine ilişkin hükümlerine göre cezalandırılır.

Yukardaki fıkra hükmüne göre yapılacak takibat inzıbati ceza tatbikına mani değildir.

Yanlış adres bildirmek:

Madde 53 – Bu Kanun mucibince tebligat yapılması gereken hallerde bir kimse kendisine veya başkasına ait isim veya adresi yanlış olarak bildirir ise fail hakkında altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Tebliğ evrakının muhatabına verilmemesi ve tebligatı kabulden kaçınma:

Madde 54–Muhatap namına kendilerine tebligat yapılan kimseler tebliğ evrakını muhataplarına en kısa zamanda vermedikleri ve bundan gecikme veya zarar vukua geldiği takdirde bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

Kendisine yapılması gereken tebligatı almayan muhatap ile muhatap adına tebligatı kabule mecbur olup da tebligatı kabul etmeyenler hakkında da yukarıda belirtilen cezalar uygulanır.

Yalan beyan:

Madde 55 –Daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde;

a) Kendisi hakkında tebliğ memuruna yalan beyanda bulunan muhatap,

b) Muhatap namına kendisine tebligat yapılabilecek olup da, bu Kanunun tatbiki dolayısıyla tebliğ memuruna muhatap hakkında yalan beyanda bulunan kişi,

c) Muhatap olmadığı veya muhatap namına tebellüğ etmeye yetkisi bulunmadığı halde tebliğ memuruna hüviyet ve sıfatı hakkında yalan beyanda bulunarak tebliğ evrakını alan kimse,

her bir bentte tanımlanan fiil dolayısıyla bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

Yukarıki bentlerde yazılı hallerde bir gecikme veya umumi veyahut hususi bir zarar husule gelirse fail hakkında ayrıca (a) ve (b) bentlerindeki fiiller için üç aydan bir yıla ve (c) bendindeki fiil için bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası hükmolunur.

Tebliğ evrakının taliki ile ilgili suçlar:

Madde 56 – Bu Kanun hükümlerine göre tebliğ evrakının veya ihbarnamenin talikine karşı koyanlar ile talik edilen bu kabil evrakı bulunduğu yerden koparan, imha eden veya okunamaz hale getirenler hakkında, üç aydan bir yıla kadar hapis ve yirmibeş günden yüzelli güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam