KİT'e atanan sözleşmeli personelin ilk 6 aylık maaşı neden düşüktür?

29/03/2013 14:17:00
Yazdır

Soru

Merhabalar ben muvazzaf subay olarak görev yapmaktayken bu yıl istifa ettim ve bir KİT’te 399 sayılı KHK’ye göre mühendis olarak başladım. Şuan maaşımı %8 az alıyorum. 6 ay çalıştıktan sonra %8 zam verilecekmiş bu ne kadar doğrudur. Şuan devlette 11,5 yıl fiili hizmetim var. Yeni memur değilim ki %8 in açıklaması nedir?

Birde yıpranmam üniversite borçlanmam 2000 yılına ait 179 sigortam ve 11 yıl TSK görevim var tümünü topladığınızda 18 yıllık hizmet sürem oluyor. Bu sürem derece kadememi düşürür mü?

Teşekkürler

Cevap

Bilindiği üzere, Kamu İktisadi Teşebbüslerinde 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sözleşmeli statüsüne istihdam şekli getirilmiş, Kararnamedeki sözleşmeli personele ilişkin hükümler Anayasa Mahkemesince iptali neticesinde Kamu İktisadi Teşebbüsleri personel rejiminin düzenlenmesi 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılmıştır. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinde istihdam şekilleri memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler olarak düzenlenmiş bulunmaktadır.

Memurlar hakkında 399 sayılı KHK ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır. Sözleşmeli personel hakkında ise 399 sayılı KHK hükümleri ile hüküm bulunmayan hallerde anılan Kararnamenin 58 inci maddesi hükmü uyarınca Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine sayılı Devlet memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır.

399 sayılı KHK “İşe Alma” başlıklı 6 ncı maddesinin 2 fıkrasında “İlk defa açıktan işe alınacak sözleşmeli personel ile 6 aylık sözleşme yapılır. Bunların müteakip sözleşmeleri ile yıl içinde memur statüsünden sözleşmeli statüye geçenlerin sözleşmeleri bir kereye mahsus olmak üzere cari yıl sonuna kadar yapılır.” hükmü bulunmaktadır.

Diğer taraftan, 399 sayılı KHK “Mali ve Sosyal Haklar” başlıklı Yedinci Bölümünde KİT’lerde II sayılı cetvele tabi sözleşmeli personelin ücret sistemi temel ücret, başarı ücreti ve kıdem ücretinden oluşacağı hüküm altına alınmış bulunmaktadır. Anıla KHK “Başarı Ücreti” başlıklı 27 nci maddesinde “Sözleşmeli personelden sicil ve başarı değerlemesi sonucunda sicil ve başarıları (A) düzeyinde olanlara temel ücretlerinin% 8'i, (B) düzeyinde olanlara% 4'ü, (C) düzeyinde olanlara % 2'si oranında hesaplanacak miktarda ve 43 üncü maddedeki esaslara göre başarı ücreti ödenir.”ifadesi yer almaktadır.

İlk defa sözleşmeli olarak atanan sözleşmeli personele sicil ve başarı değerlendirmesi olmaması sebebiyle başarı ücreti ödenememektedir.

Yukarda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; ilk defa sözleşmeli olarak atanan ve kendileri ile 6 aylık (deneme) sözleşmesi yapılan personelin ücreti aynı unvanda çalışan diğer personelde 399 sayılı KHK 27 maddesinde belirtilen başarı ücreti kadar düşük olmasında mevzuata aykırı bir husus olmadığı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam