KPSS 2013/1 ile KİT'e yerleşen memur KİT özelleşirse nakli yapılır mı?

06/07/2013 00:50:00
Yazdır

Soru

Makine mühendisi olarak, bir KİT kuruluşu olan TEK'e ilk ataması yapılan sözleşmeli personelin ( adaylığı kalkıp 6 aylık sözleşme süresi dolmadan ) atandığı kurum özelleşme kapsamına alınırsa sözleşmesi sona erer ve mağdur olur mu? Yoksa diğer personel gibi üç yer seçip başka kuruma atanır mı?

Cevap

Bilindiği üzere, Kamu İktisadi Teşebbüslerinde 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sözleşmeli statüsüne istihdam şekli getirilmiş, Kararnamedeki sözleşmeli personele ilişkin hükümler Anayasa Mahkemesince iptali neticesinde Kamu İktisadi Teşebbüsleri personel rejiminin düzenlenmesi 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılmıştır. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin "İşe Alma" başlıklı 6 ncı maddesinde
"Sözleşmeli personel yönetim kurulu kararı ile işe alınır. Yönetim kurulları bu yetkilerini, sınırlarını göstermek suretiyle devredebilirler. Sözleşmeli personel ile akdedilecek sözleşmeler Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak yönetmelikle tespit edilecek tip sözleşme çerçevesinde ve takvim yılı itibariyle yıllık olarak düzenlenir.
İlk defa açıktan işe alınacak sözleşmeli personel ile 6 aylık sözleşme yapılır. Bunların müteakip sözleşmeleri ile yıl içinde memur statüsünden sözleşmeli statüye geçenlerin sözleşmeleri bir kereye mahsus olmak üzere cari yıl sonuna kadar yapılır.
Sözleşmeli personelin, sözleşme süresi içinde görev yeri veya ünvanının değişmesi halinde sözleşme yeniden düzenlenir."
hükmü bulunmaktadır.
İlk defa sözleşmeli olarak yapılan 6 aylık sözleşme deneme sözleşmesi olarak da bilinmektedir.
24.11.1994 tarih ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun kuruluşlardaki personelin nakli başlıklı 22 nci maddesinin 2 inci fıkrasında "Nakle tâbi personelin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kazanılmış hak aylık derecesinden aşağı olmamak kaydıyla, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadrolarından Devlet Personel Başkanlığınca tespit edilen kadroya, anılan Başkanlık tarafından kırkbeş gün içerisinde ataması teklif edilir. 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarının (özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar hariç) mevcut boş kadro veya pozisyonlarına da ihtiyaçlar doğrultusunda atama teklifi yapılabilir. Bu personelden 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (1) sayılı cetveldeki kadrolarda istihdam edilmekte olanlar ile burada sayılan unvanlarla çalışan diğer statülerdeki personelin atama teklifleri Araştırmacı unvanlı kadrolara yapılır. Ancak (1) sayılı cetvelde yer alan, mesleğe özel yarışma sınavı ile giren ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavı sonucunda göreve alınanların atama teklifleri, söz konusu görev unvanına uygun kadrolara yapılır. Devlet Personel Başkanlığı tarafından gönderilen atama teklif yazısının atamayı yapacak kamu kurum ve kuruluşuna intikalinden itibaren otuz gün içerisinde bu kurum ve kuruluş tarafından atama işlemlerinin yapılması zorunludur. Naklen atanan personel hakkında geçici 9 uncu madde hükümleri dikkate alınır."hükmü yer almaktadır.
Anılan hükümde nakle tabi personelin;
-190 sayılı KHK tabi kurumlardaki boş kadrolara
-190 tabi olmayan kurumların boş kadro veya pozisyonlarına(sözleşmeli)
ataması yapılabilmektedir.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri çerçevesinde; 2013/1 KPSS ile yerleşmeleri kamu iktisadi teşebbüsüne (TEK) ilk defa atanan sözleşmeli personelin göreve başladıktan sonra kurumun özelleştirilmesi halinde 4046 sayılı kanunun 22 maddesi hükmü uyarınca kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılmaktadır.
Sözleşmeli personelin 6 aylık sözleşme içinde özelleştirme vuku bulması 4046 sayılı Kanunun 22 maddesinin uygulanmasını değiştirmez.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam