PTT dağıtıcıları GİH sınıfında değil mi?

05/06/2014 00:50:00
Yazdır

Soru

Bu soruyu daha öncede bir kaç kez yolladım fakat bir cevap alamadım. PTT bugünlerde yeni bir şeflik sınavı açıyor. PTT dağıtıcılarını ilgilendiren bu konuda SENDİKALAR personele yardımcı olmuyorlar sizden yardımcı olmanızı rica ediyorum
Binlerce PTT dağıtıcılarını ( postacıları)ilgilendiren bir sorundur.
sorum: PTT de 399/2 çalışan dağıtıcılar GİH sınıfında olmasına rağmen yapılan şeflik sınavlarına alınmıyor.
Bu uygulamanın hukuki gerekçesi var mı?
PTT'nin bu uygulaması doğru mudur?

Cevap

657 sayılı Devlet memurları Kanunun "Kadroların tespiti" başlıklı 33 üncü maddesinde " Kadrosuz memur çalıştırılamaz.
Genel ve Katma Bütçeli kuruluşlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar; kanunlarla kurulan fonlar, kefalet sandıkları ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde memur deyimine giren kişilere gördürülen hizmetlerin gerektirdiği görevler için tespit olunan kadrolar Genel Kadro Kanununda gösterilir. Milli Güvenliğe ilişkin kadrolardan gizli kalması gerekenler hakkında bu hüküm uygulanmaz.
İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birliklerin kadroları yetkili organlarınca hazırlanarak İçişleri Bakanlığının onayı ile tamamlanır.
Yukarıdaki fıkrada sözü edilen kadroların kaldırılması veya bu kadrolarda yapılacak değişiklikler de aynı usule tabidir."
hükmü uyarınca 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro Ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname yürürlüğe konulmuştur.
Memur kadrolarının iptal ihdas ve değişiklikleri anılan KHK hükümleri çerçevesinde yapılmaktadır. Memur kadrolarının hizmet sınıfları dereceleri bulunmaktadır.

657 sayılı Kanunun 36 maddesinin "VIII - YARDIMCI HİZMETLER SINIFI" başlıklı bendinin 1 inci fıkrasında "Yardımcı hizmetler sınıfı, kurumlarda her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak, müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek; hizmet yerlerini temizleme, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak veya basit iklim rasatlarını yapmak; ilaçlama yapmak veya yaptırmak veya tedavi kurumlarında hastaların ve hastanelerin temizliği ve basit bakımı ile ilgili hizmetleri yapmak veya kurumlarda koruma ve muhafaza hizmetleri gibi anahizmetlere yardımcı mahiyetteki görevlerde her kurumun özel bünyesine göre ve yine bu mahiyette olmak üzere ihdasına lüzum gördüğü yardımcı hizmetleri ifa ile görevli bulunanlardan 4 üncü maddenin (D) bendinde tanımlananların dışında kalanları kapsar."denilmektedir.
190 sayılı KHK eki cetvellerde "Dağıtıcı" kadrosu Yardımcı Hizmetler Sınıfında bulunmaktadır.

Bilindiği üzere, Kamu İktisadi Teşebbüslerinde 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sözleşmeli statüsüne istihdam şekli getirilmiş, Kararnamedeki sözleşmeli personele ilişkin hükümler Anayasa Mahkemesince iptali neticesinde Kamu İktisadi Teşebbüsleri personel rejiminin düzenlenmesi 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılmıştır. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinde istihdam şekilleri memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler olarak düzenlenmiş bulunmaktadır.
Memurlar hakkında 399 sayılı KHK ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır. Sözleşmeli personel hakkında ise 399 sayılı KHK hükümleri ile hüküm bulunmayan hallerde anılan Kararnamenin 58 inci maddesi hükmü uyarınca Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine sayılı Devlet memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır. İşçi statüsünde istihdam edilen personel hakkında ise iş Kanunu hükümleri uygulanmaktadır.

Kamu iktisadi kuruluşlarında görevli memur ve sözleşmeli personel kadro ve pozisyonları 399 sayılı KHK eki cetvellerde yer almaktadır.

Memur kadroları I sayılı cetvelde yer almakta memurların dereceleri ve hizmet sınıfları ve adetleri yer almaktadır.

II cetvelde ise sözleşmeli personel pozisyonları yer almakta, pozisyonların yalnız unvanları ve adetleri bulunmaktadır. Derece ve hizmet sınıfları bulunmamaktadır.

KİT'lerde dağıtıcı unvanlı personel II sayılı cetvelde yer almakta olup hizmet sınıfı ve derecesi bulunmamaktadır.

Posta Hizmetleri Kanunu Resmi Gazete'de

Posta Hizmetleri Kanunu Tasarısı yasalaştı

PTT'de hangi personelin ikramiyesi zamlı olacak?

9/5/2013tarihli ve 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunu 23/5/2013 tarihli ve 28655 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Diğer taraftan; 6475 sayılı Kanunun Personel Statüsünü belirleyen "Sözleşmeli personel" başlıklı 27 inci maddesinde "(1) PTT personeli, 657 sayılı Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel hakkındaki hükümlerine tabi olmaksızın idari hizmet sözleşmesi ile istihdam edilir.
(2) Kamu Personel Seçme Sınavına katılanlar arasından seçilecek olan sözleşmeli personelin; işe alma, unvan, sayı, atama, görevlendirme, eğitim, terfi, görevde yükselme, disiplin, izin, görevden alma, sözleşmenin yenilenip yenilenmemesi veya sona erdirilmesine ilişkin hususlar Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan yönetmelikle düzenlenir.
(3) Sözleşmeli personelin aylık ücret, ikramiye ve diğer mali ve sosyal hakları ile sözleşme esasları Yönetim Kurulunca belirlenir. Ancak, avukat vekâlet ücreti hariç, aylık ücret, her türlü sosyal yardım, zam, tazminat, ödenek ve diğer adlar altında yapılan bütün ödemelerin aylık ortalaması, Yüksek Planlama Kurulunca PTT için tespit edilen üst sınırı aşamaz.
(4) PTT lehine sonuçlanan dava ve icra takipleri nedeniyle hükme bağlanarak karşı taraftan tahsil olunan avukat vekâlet ücretlerinin dağıtılması 26/9/2011 tarihli ve 659 sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre yapılır.
(5) Sözleşmeli personel, sosyal güvenlikleri bakımından 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi hükümlerine tabidir. Bu personele, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında istihdam edilenlere ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde iş sonu tazminatı ödenir."
hükmü bulunmaktadır.


Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

1-657 sayılı Kanuna tabi dağıtıcı kadroları Yardımcı hizmetleri sınıfında bulunmakta ve kadroları da 190 sayılı KHK eki cetvellerde YHS yer almaktadır.

2-399 sayılı KHK tabi sözleşmeli personelin hizmet sınıfı bulunmamaktadır. Bu çerçevede KİT II sayılı cetvele tabi sözleşmeli dağıtıcı Pozisyonunda bulunan personelinde hizmet sınıfı yoktur.

3-1/10/2008 tarihinden önce göreve başlayan ve haklarında 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanan sözleşmeli personelin emeklilik müktesep derece ve kademesi ve kesenek ve karşılıkları, Emekli Sandığınca (Sosyal Güvenlik Kurumunca) sözleşmeliler sanki memur gibi düşünülüp işlemleri yapılmaktadır.

3-6475 sayılı Kanundan sonra PTT personeli memur ve sözleşmeli olmayım idari hizmet sözleşmesi ile istihdam edilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam