Sözleşmeli personel il dışı görevlendirmeyi reddedebilir mi?

03/06/2016 12:02:00
Yazdır

Soru

İyi günler
399'a bağlı bir kurumda teknisyen olarak görev yapmaktayım. Özel sebepler ya da sınav okul vs. sebepler yüzünden il dışı görevini reddetme hakkım var mıdır? Ayrıca eğitim hakkı yüzünden bu görevlere gitmeme durumum nedir.
Teşekkür ederim

Cevap

Kamu İktisadi Teşebbüslerinde 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sözleşmeli statüsüne istihdam şekli getirilmiş, Kararnamedeki sözleşmeli personele ilişkin hükümler Anayasa Mahkemesince iptali neticesinde Kamu İktisadi Teşebbüsleri personel rejiminin düzenlenmesi 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılmıştır. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinde istihdam şekilleri memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler olarak düzenlenmiş bulunmaktadır.

Memurlar hakkında 399 sayılı KHK ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır. Sözleşmeli personel hakkında ise 399 sayılı KHK hükümleri ile hüküm bulunmayan hallerde anılan Kararnamenin 58 inci maddesi hükmü uyarınca Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine sayılı Devlet memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır.

399 sayılı KHK "Görev ve Yer Değişikliği" başlıklı 9 uncu maddesinde ise "Sözleşme süresi içerisinde gelişen hizmet şartlarına göre sözleşmeli personelin görevi veya görev yeri değiştirilebilir. Sözleşmeli personelin daha üst bir göreve getirilebilmesi için bu görevin iş gereklerini taşıması, boş bir pozisyonun bulunması ve sicil ve başarı değerlemesinin A veya B düzeyinde olması gerekir.
Görev veya görev yeri değişikliklerinde yeni görev yerine hareket ve işe başlama süresi aynı yerde göreve başlayacaklar için tebliği izleyen gün, başka yerdeki göreve başlayacaklar için 15 gündür."
hükmü bulunmaktadır.

Diğer taraftan 399 sayılı KHK "Sözleşmenin Feshi ve Sona Ermesi" başlıklı 45 inci maddesinde "Teşebbüs veya bağlı ortaklıklarda çalışan sözleşmeli personelin sözleşmesi aşağıdaki hallerde feshedilir:
a) İzinsiz veya kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın kesintisiz 5 gün veya bir sözleşme dönemi içinde kesintili 10 gün göreve gelmemek,
b) İşe alınma şartlarından herhangi birini taşımadığının anlaşılması veya bu şartlardan birinin sonradan kaybedilmesi,
c) Görev veya görev yerinin değişmesi halinde belirlenen süre içinde mücbir bir sebep olmaksızın yeni görevine başlamamak,
d) Bu Kanun Hükmünde Kararname ile sözleşme hükümlerine aykırı davranışlarda bulunmak,
e) Sicil ve başarı değerlendirmeleri birbirini izleyen iki sözleşme döneminde (D) düzeyinde olmak,
İstek, yaş haddi, malüllük veya sicil sebeplerinden biri ile emekliye ayrılma hallerinde sözleşme sona erer."
ifadesi bulunmnaktadır.

Sözleşmeli personele 657 sayılı Kanunun yer değiştirmeye ilişkin hükümlerinin uygulanamayacağı

399'a tabi sözleşmeli, eğitim durumundan dolayı nakil isteyebilir mi?

399'a Tabi KİT'lerde Çalışan Personelin Nakli

Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde; 399 sayılı KHK tabi sözleşmeli personelin sürekli veya geçici olarak görev yerinin değişmesi halinde görev yerine yasal süresi içerisinde başlamaması halinde sözleşmesinin fesih ile karşılaşabilir.

Sözleşmeli personelin il dışı görevlendirmeyi Özel sebepler ya da sınav okul vs. sebepler yüzünden reddetme hakkı bulunmamakradır.


Bu soru 8,015 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam