Memurlar.Net

Yazdırma Seçenekleri : Renkli Yazdır Siyah Beyaz Yazdır Resimleri Gizle
https://sorucevap.memurlar.net/soru/3645/memurum-esim-isyeri-actiginda-asgari-gecim-indirimi-almaya-devam-edebilir-miyim.html
Yazdırılma Tarihi : 19 Nisan 2024 Cuma 02:55

Memurum, eşim işyeri açtığında asgari geçim indirimi almaya devam edebilir miyim?

28/03/2018 22:47:00
Yazdır

Soru

Merhaba, ben bir kamu kurumunda 657 ye tabi memur olarak görev yapmaktayım.

Eşim şuan çalışmadığı için eşim için aile yardımı ve eş için %10 asgari geçim indirimi almaktayım. Eşim bir işyeri açmayı düşünmektedir. İşyeri açılışı olduğunda zorunlu olarak bağkur sigortalısı olacağından eş yardımı kesilmektedir. Ancak ; eş için ödenen asgari geçim indirimi de kesilecek midir? Bu konuda kurumlar arasında farklı uygulamalar var. Eşim işyeri açtığında %10 AGİ miktarı tarafıma ödenmeye devam edilecek mi? Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?

Saygılarımla..

Cevap

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 32. Maddesi:

"Ücretin gerçek usulde vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulanır.

Asgari geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının; mükellefin kendisi için % 50'si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için %7,5, üçüncü çocuk için %10, diğer çocuklar için % 5'idir. Gelirin kısmi döneme ait olması halinde, ay kesirleri tam ay sayılmak suretiyle bu süreye isabet eden indirim tutarları esas alınır. Asgari geçim indirimi, bu fıkraya göre belirlenen tutar ile 103 üncü maddedeki gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine uygulanan oranın çarpılmasıyla bulunan tutarın, hesaplanan vergiden mahsup edilmesi suretiyle uygulanır. Mahsup edilecek kısmın fazla olması halinde iade yapılmaz.

İndirimin uygulamasında "çocuk" tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dahil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları, "eş" tabiri ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder."

265 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği:

"6. Medeni Durum ve Eşin Gelirinin Olmadığının Tespiti

Ücretliler, medeni durumları ve çocuk sayıları ile eşinin iş ve gelir durumu hakkında Tebliğ ekinde yer alan "Aile Durumu Bildirimi" (EK:1) ile işverenlerine bildirimde bulunacaklardır. Durumlarında herhangi bir değişiklik olması halinde (evlenme, boşanma, ölüm, doğum vb.) bu değişiklikleri işverene bir ay içerisinde bildireceklerdir.

Bu uygulamada eşin çalışmadığı ve herhangi bir gelirinin olmadığına ilişkin olarak (aksi tespit edilmediği sürece) ücretlinin beyanı yeterli olacaktır.

Sadece ücret geliri elde eden eş, "çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş" kapsamında değerlendirilmeyecektir. Bunlar dışındakiler ise çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş kapsamında değerlendirilecek olup, münhasıran emekli maaşı alanlar da çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş olarak kabul edilecektir."

Tebliğ ekindeki Aile Durumu Bildiriminde de aynı açıklamanın bulunduğunu görüyoruz.

Gelir İdaresi Başkanlığının internet sayfasında yer alan açıklamada "Sadece aktif ücretli olarak çalışan eş, çalışan eş statüsündedir. Örneğin eşiniz serbest avukat ya da serbest doktor olarak çalışıyorsa bu eş, asgari geçim indirimin hesabında çalışmayan eş olarak dikkate alınacaktır. Örneğin eşiniz ücretli olarak devlet hastanesinde çalışıyorsa bu çalışan eş statüsünde dikkate alınacaktır." denildiğini görüyoruz.

Kanun herhangi bir geliri olan eş için asgari geçim indirimi hesaplanmayacağını belirtirken, kanunun uygulamasını gösteren tebliğ sadece ücret geliri olan eş için asgari geçim indirimi hesaplanmayacağını belirtmiş.

Tebliğ ve GİB açıklamasına göre eşiniz işyeri açtığında eşiniz çalışmayan eş olarak değerlendirileceğinden eş için asgari geçim indirimi almaya devam edebileceğinizi düşünüyoruz.

BENZER SORULAR
15.11.20214 yıllık üniversiteyi bitiren sözleşmeli hemşirenin maaşında değişiklik olur mu?
24.03.2021Unvanı değişen memura atandığı tarihten geçerli olarak bu unvanın aylığı ödenir mi?
25.10.2020Derece yükselmesinde yeni derecenin aylığı ne zaman ödenmeli?
25.06.2020Sınav kazanıp unvanı değişen memurun maaşı düşer mi?
14.05.2020Sağlıkta çalışan işçiler de pandemi ek ödemesini alır mı?
11.05.2020Sağlık'ta idari izinli sayılanlara nöbet ücreti ödenir mi?
10.02.2020Özel kalem müdürünün maaşı ne kadardır?
27.01.2020Aynı unvanlı personele farklı tutarda sosyal denge tazminatı ödenebilir mi?
24.11.2019Sözleşmeli personelin 4B fazla çalışma izni
23.11.2019Bölge ek tazminatı üst öğrenime mi kadroya göre mi verilir?