DGS kazanan memurun yerinin değiştirilmesi gerekmez mi?

01/09/2014 00:03:00
Yazdır

Soru

Merhabalar. Ön lisans işletme mezunuyum. Taşra ilçe mem de memur olarak çalışmaktayım. Bugün DGS ile görev yaptığım şehirdeki üniversitenin Lisans bölümünü kazandım. Merkez ilçeye geçici görevlendirme ya da tayin olarak gidebilme şansım var mıdır? Bir üst öğrenimi kazanmış bulunuyorum böyle bir hakka sahip miyim? Ne gibi bir yol izlemem gerekir. ?
Ayrıca 29.08.2014 tarihinde DGS sonuçları açıklandığından, benim durumumda olan çok kişi olduğuna inanıyorum ve sağlıklı bir bilgi bulmak çok zor. Bu konuyu haber yaparsanız birçok insan bilgilenecektir.
İlginize teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun yer değiştirme suretiyle atanma başlıklı 72 ikinci maddesinde "Kurumlarda yer değiştirme suretiyle atanmalar; hizmetlerin gereklerine, özelliklerine, Türkiyenin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren iller gruplandırılarak tespit edilen bölgeler arasında adil ve dengeli bir sistem içinde yapılır.
Yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda; aile birimini muhafaza etmek bakımından kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanarak memur olan diğer eşin de isteği halinde ataması, atamaya tabi tutulan memurun atandığı yere 74 ve 76 ncı maddelerde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır. Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurun atandığı yerde eşinin atanacağı teşkilatın bulunmaması ya da teşkilatı olmakla birlikte niteliğine uygun münhal bir görev bulunmaması ve ilgilinin de talebi halinde, bu personele eşinin görev süresi ile sınırlı olmak üzere aşağıdaki şartlarda izin verilebilir.
Bu suretle izin verilenlere, aylık ve diğer ödemelerine karşılık olarak, aylık (taban ve kıdem aylığı dahil), ek gösterge, zam ve tazminatlarının kanuni kesintiler düşüldükten sonraki net miktarının, eşleri;
a) Olağanüstü Hal Bölgesine dahil illerle bu illere mücavir olarak belirlenen illerde görevli olanlara % 60'ı,
b) Kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerde görevli olanlara % 50'si,
c) Kalkınmada 2 nci derecede öncelikli yörelerde görevli olanlara % 25'i,
kurumlarınca kadro tasarrufundan ödenir.
Eşleri diğer yörelerde görevli olanlar ise ücretsiz izinli sayılır.
Yukarıda sayılanların kadroları eşlerinin görevlendirme süresiyle sınırlı olarak saklı tutulur. Ancak, bu süre memuriyet boyunca 4 yılı hiç bir surette geçemez. Bunların kademe ilerlemesi; emeklilik ve diğer bütün hakları ve yükümlülükleri devam eder. Ancak ücretsiz izin verilenlerin bu sürelerinin emeklilikten sayılabilmesi için kesenek ve kurum karşılıklarının her ay kendileri tarafından T.C. Emekli Sandığına yatırılması gerekir.
Memurların atanamayacakları yerler ve bu yerlerdeki görevler ile kurumların özellik arz eden görevlerine atanabilmeleri için hangi kademelerde ne kadar hizmet etmeleri gerektiği ve yer değiştirme ile ilgili atama esasları Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir. Kurumlar atamaya tabi olacak personeli için bu yönetmelik esaslarına göre Devlet Personel Başkanlığının görüşünü almak suretiyle bir personel ve atama planı hazırlar."
hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun 72 maddesinin son fıkrası hükmü gereğince 19/4/1983 tarih ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kuru Kararı ile karalaştırılan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik 25/6/1983 tarih ve 18088 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Mezkur Yönetmelikte "Hizmetin Gereği Olarak Yapılabilecek Yer Değiştirmeler"e ilişkin düzenlemelere 11 inci maddede "Memurun İsteği Üzerine Yapılabilecek Yer Değiştirmeler"e 12 nci maddede "Sağlık Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği"ne ilişkin 13 üncü maddede "Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği"ne ilişkin 14 üncü maddesinde "Can Güvenliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği"ne ilişkin 14 /A maddesine düzenlemelere yer verilmiş bulunmaktadır.

Eğitim amacıyla devlet memurlarının yer değiştirmelerinin yapılmasına ilişkin olarak düzenleme yer almamaktadır.

Ancak kamu kurum ve kuruluşlarının bazıları Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yürürlüğe koydukları kurumsal yönetmeliklerde kurumlar eğitim durumunu göz önüne alarak imkanlar dahilinde yer değiştirme yapmalarına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.


Örneğin; Sağlık Bakanlığı Ve Bağlı Kuruluşları Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 26/03/2013 tarihli ve 28599 sayılı resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Anılan Yönetmeliğin "Olağanüstü ve özel durumlarda yer değişikliği" başlıklı 21 inci maddesinde "(7) Personelin sağlık ile ilgili bir alanda en az dört yıllık lisans öğrenimi gördüğünü belgelendirmesi halinde, münhal kadro olması ve öğrenim süresi ile sınırlı olmak kaydıyla, öğrenim gördüğü yere yer değiştirme suretiyle atanma talebi değerlendirilir." hükmüne yer verimiştir.


Milli Eğitim Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatına ait kadrolara, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak görevde yükselme ve unvan değişikliği ile yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda uygulanacak usul ve esasları düzenlemek üzere Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik 12/10/2013 tarihli ve 28793 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğinde eğitim amacıyla bu meyanda lisans eğitimi amacıyla devlet memurlarının yerlerinin değiştirilmesine yönelik düzenlemelere yer verilmemiştir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamaların birlikte değerlendirilmesi çerçevesinde;
1-Eğitim yapan memurların naklinin yapılması izin verilmesi konusunda genel olarak mevzuatımızda bir düzenleme yer almamaktadır.
2-Ancak bazı kurumlar kendi atama ve yer değiştirme yönetmeliklerine eğitim süresince eğitim yapılan yere atama ve görevlendirme hükümleri bulunmaktadır.
3- Milli Eğitim Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatına görevli devlet memurlarının atanma ve yer değiştirmelerine ilişkin düzenlemeleri içeren Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğinde eğitim veya lisans eğitimin nedeniyle yer değiştirme yapılmasını düzenleyen hükümlere yer verilmemiştir.

SON EKLENEN SORULAR
15.11.20214 yıllık üniversiteyi bitiren sözleşmeli hemşirenin maaşında değişiklik olur mu?
22.10.2021Gökçeada ve Bozcaada'ya atanacak memurlarla ilgili memleket detayı!
12.10.2021Bankacılık ve finans mezunları kaymakam olabilir mi?
01.10.2021Özel sektörde öğretmenlik yapan memurluğa dönerse sosyal güvenlik şartları nasıl olur?
28.08.2021Bölüm başkanı araştırma görevlisine bölüm dışı ek görev verebilir mi?
18.08.2021Memurun 'özel sektörde geçen süresi' emekli ikramiye hesabında dikkate alınır mı?
03.08.2021Uzman yardımcısı YÖKDİL puanıyla kariyer uzmanlığa atanabilir mi?
30.07.2021Fazla mesai karşılığı biriken izinlerimi yurtdışında kullanabilir miyim?
19.07.20212008 Ekim sonrası memurluğa başlamış olan ziyaretçimizin soruları ve cevaplar
15.05.2021İsteği dışında sendikaya üye yapılan personel, ne yapabilir?
05.05.2021EKPSS ile naklen atanan memurun istediği ile tayini yapılabilir mi?
19.04.20213713 kapsamında atandıktan sonra öğrenim durumu değişenler unvan değişikliği sınavına tabi mi?
06.04.2021Mehil süresi görevde yükselmede hizmetten sayılır mı? Torba kadroda uygulanır mı?
31.03.2021Sözleşmeli bilişim personeli 30 gün izne ne zaman hak kazanır?
24.03.2021Unvanı değişen memura atandığı tarihten geçerli olarak bu unvanın aylığı ödenir mi?
08.03.2021Emekliliğe karar verildiğinde, yıllık izin nasıl kullanılıyor?
26.02.2021Özel veya kamu sektöründe geçen sigortalı hizmetlerin emeklilik intibakında değerlendirilmesi
22.02.2021Şube müdürü önceki görevine dönerse hangi ek gösterge üzerinden emekli olur?
19.02.2021Sağlık alanında 2.lisans bölümüne öğrenim durumu tayini yapılır mı?
09.02.2021Sözleşmeli personel ücretsiz izin kullanabilir mi?
02.02.20215434'e tabi memur göreve başladıktan sonra engelli olursa nasıl emekli olabilir?
29.01.2021Biyoloji mezunu olan sağlık personeli hangi ek göstergeden yararlanır?
24.01.2021Yedek subay öğrencilik süresini borçlanmak emeklilik yaşını etkiler mi?
20.01.2021Vakıf üniversitesinde çalışılan süreler Devlet üniversitesinde değerlendirilir mi?
16.01.20215434 e tabi engellilik mevzuatından yararlanarak memurluğa başlayan kişi nasıl emekli olur?
11.01.2021Yurt dışında görevlendirilecek öğretmenlerde yabancı dil bilme şartı var mıdır?
06.01.2021Ücretsiz izin kullanan sağlık personeli, bu süreleri borçlanırsa hizmet puanı alır mı?
04.01.2021Sonradan engelli olan Devlet memuru EKPSS'ye girip atanabilir mi?
31.12.2020Hizmet birleştirmenin emekliliğe etkisi
28.12.2020Memur, istifa edip 4/B'ye geçtiğinde mükerrer emekli primini geri alabilir mi?
ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam