DGS kazanan memurun yerinin değiştirilmesi gerekmez mi?

01/09/2014 00:03:00
Yazdır

Soru

Merhabalar. Ön lisans işletme mezunuyum. Taşra ilçe mem de memur olarak çalışmaktayım. Bugün DGS ile görev yaptığım şehirdeki üniversitenin Lisans bölümünü kazandım. Merkez ilçeye geçici görevlendirme ya da tayin olarak gidebilme şansım var mıdır? Bir üst öğrenimi kazanmış bulunuyorum böyle bir hakka sahip miyim? Ne gibi bir yol izlemem gerekir. ?
Ayrıca 29.08.2014 tarihinde DGS sonuçları açıklandığından, benim durumumda olan çok kişi olduğuna inanıyorum ve sağlıklı bir bilgi bulmak çok zor. Bu konuyu haber yaparsanız birçok insan bilgilenecektir.
İlginize teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun yer değiştirme suretiyle atanma başlıklı 72 ikinci maddesinde "Kurumlarda yer değiştirme suretiyle atanmalar; hizmetlerin gereklerine, özelliklerine, Türkiyenin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren iller gruplandırılarak tespit edilen bölgeler arasında adil ve dengeli bir sistem içinde yapılır.
Yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda; aile birimini muhafaza etmek bakımından kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanarak memur olan diğer eşin de isteği halinde ataması, atamaya tabi tutulan memurun atandığı yere 74 ve 76 ncı maddelerde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır. Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurun atandığı yerde eşinin atanacağı teşkilatın bulunmaması ya da teşkilatı olmakla birlikte niteliğine uygun münhal bir görev bulunmaması ve ilgilinin de talebi halinde, bu personele eşinin görev süresi ile sınırlı olmak üzere aşağıdaki şartlarda izin verilebilir.
Bu suretle izin verilenlere, aylık ve diğer ödemelerine karşılık olarak, aylık (taban ve kıdem aylığı dahil), ek gösterge, zam ve tazminatlarının kanuni kesintiler düşüldükten sonraki net miktarının, eşleri;
a) Olağanüstü Hal Bölgesine dahil illerle bu illere mücavir olarak belirlenen illerde görevli olanlara % 60'ı,
b) Kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerde görevli olanlara % 50'si,
c) Kalkınmada 2 nci derecede öncelikli yörelerde görevli olanlara % 25'i,
kurumlarınca kadro tasarrufundan ödenir.
Eşleri diğer yörelerde görevli olanlar ise ücretsiz izinli sayılır.
Yukarıda sayılanların kadroları eşlerinin görevlendirme süresiyle sınırlı olarak saklı tutulur. Ancak, bu süre memuriyet boyunca 4 yılı hiç bir surette geçemez. Bunların kademe ilerlemesi; emeklilik ve diğer bütün hakları ve yükümlülükleri devam eder. Ancak ücretsiz izin verilenlerin bu sürelerinin emeklilikten sayılabilmesi için kesenek ve kurum karşılıklarının her ay kendileri tarafından T.C. Emekli Sandığına yatırılması gerekir.
Memurların atanamayacakları yerler ve bu yerlerdeki görevler ile kurumların özellik arz eden görevlerine atanabilmeleri için hangi kademelerde ne kadar hizmet etmeleri gerektiği ve yer değiştirme ile ilgili atama esasları Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir. Kurumlar atamaya tabi olacak personeli için bu yönetmelik esaslarına göre Devlet Personel Başkanlığının görüşünü almak suretiyle bir personel ve atama planı hazırlar."
hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun 72 maddesinin son fıkrası hükmü gereğince 19/4/1983 tarih ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kuru Kararı ile karalaştırılan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik 25/6/1983 tarih ve 18088 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Mezkur Yönetmelikte "Hizmetin Gereği Olarak Yapılabilecek Yer Değiştirmeler"e ilişkin düzenlemelere 11 inci maddede "Memurun İsteği Üzerine Yapılabilecek Yer Değiştirmeler"e 12 nci maddede "Sağlık Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği"ne ilişkin 13 üncü maddede "Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği"ne ilişkin 14 üncü maddesinde "Can Güvenliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği"ne ilişkin 14 /A maddesine düzenlemelere yer verilmiş bulunmaktadır.

Eğitim amacıyla devlet memurlarının yer değiştirmelerinin yapılmasına ilişkin olarak düzenleme yer almamaktadır.

Ancak kamu kurum ve kuruluşlarının bazıları Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yürürlüğe koydukları kurumsal yönetmeliklerde kurumlar eğitim durumunu göz önüne alarak imkanlar dahilinde yer değiştirme yapmalarına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.


Örneğin; Sağlık Bakanlığı Ve Bağlı Kuruluşları Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 26/03/2013 tarihli ve 28599 sayılı resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Anılan Yönetmeliğin "Olağanüstü ve özel durumlarda yer değişikliği" başlıklı 21 inci maddesinde "(7) Personelin sağlık ile ilgili bir alanda en az dört yıllık lisans öğrenimi gördüğünü belgelendirmesi halinde, münhal kadro olması ve öğrenim süresi ile sınırlı olmak kaydıyla, öğrenim gördüğü yere yer değiştirme suretiyle atanma talebi değerlendirilir." hükmüne yer verimiştir.


Milli Eğitim Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatına ait kadrolara, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak görevde yükselme ve unvan değişikliği ile yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda uygulanacak usul ve esasları düzenlemek üzere Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik 12/10/2013 tarihli ve 28793 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğinde eğitim amacıyla bu meyanda lisans eğitimi amacıyla devlet memurlarının yerlerinin değiştirilmesine yönelik düzenlemelere yer verilmemiştir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamaların birlikte değerlendirilmesi çerçevesinde;
1-Eğitim yapan memurların naklinin yapılması izin verilmesi konusunda genel olarak mevzuatımızda bir düzenleme yer almamaktadır.
2-Ancak bazı kurumlar kendi atama ve yer değiştirme yönetmeliklerine eğitim süresince eğitim yapılan yere atama ve görevlendirme hükümleri bulunmaktadır.
3- Milli Eğitim Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatına görevli devlet memurlarının atanma ve yer değiştirmelerine ilişkin düzenlemeleri içeren Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğinde eğitim veya lisans eğitimin nedeniyle yer değiştirme yapılmasını düzenleyen hükümlere yer verilmemiştir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam